Feladat: 3188. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ballók István ,  Börzsönyi Ádám 
Füzet: 1999/február, 120 - 121. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hajítások, Newton-féle gravitációs erő, Kisbolygók, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/október: 3188. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az első megfigyelés arra utal, hogy a hátizsák tömege kb. háromszorosa a kis herceg tömegének, feltéve, hogy a felugrás során végzett munka hátizsákkal és anélkül nagyjából ugyanakkora, s nem teszünk különbséget a súlypont emelkedése és az ugrás magassága között. Ezen feltevések jogossága megkérdőjelezhető, annyit azonban mindenképpen állíthatunk, hogy a hátizsák tömege és a kis herceg tömege azonos nagyságrendbe esik.
A második megfigyelésből adódó k szám azt adja meg, hogy a kisbolygó tömege hányszor nagyobb, mint a kis herceg és a hátizsák együttes tömege. Ha k1, akkor az eldobott hátizsák mozgását lényegében csak a kisbolygó gravitációs tere határozza meg, s a kisbolygó tömegközéppontjának elmozdulásától, valamint a kisbolygó elfordulásától eltekinthetünk (vagyis a kisbolygót rögzítettnek képzelhetjük). Ilyenkor az M tömegű, R sugarú kisbolygó gravitációs vonzóerejével felírt mozgásegyenlet a következő lesz:

fMmR2=mv2R,
ahol v=2πR/t az m tömegű hátizsák egyenletes körmozgásának kerületi sebessége. (Feltettük, hogy a hátizsák a kisbolygó felszínéhez közel kering.) A mozgásegyenletből kiolvasható, hogy a kisbolygó (átlagos) sűrűsége
ϱ=M43R3π=3πft2.

Amennyiben k nem lenne sokkal nagyobb 1-nél, vagyis a bolygó tömege összemérhető lenne a hátizsák és a kis herceg tömegével, akkor három dolgot is figyelembe kellene vegyen a kis herceg:
1. A zsák nem a kisbolygó középpontja, hanem a rendszer tömegközéppontja körül kering.
2. A kisbolygó a hátizsák eldobásakor nemcsak visszalökődik, de forogni is kezd, emiatt a hátizsáknak az inerciarendszerből nézve nem kell egy teljes fordulatot megtennie, hiszen a kisbolygó (s rajta a kis herceg) vele ellentétesen forog.
3. A hátizsák mozgását a kisbolygó gravitációs erőtere mellett számottevően befolyásolja a kis herceg saját gravitációs vonzása is. Tekintettel arra, hogy ez utóbbinak nemcsak az iránya, de a nagysága is állandóan változik, a mozgás nagyon bonyolulttá válik.
A kis herceg a fenti három zavaró tényező ellenére ki tudja számítani a bolygó sűrűségét, ami arra utal, hogy a korábban feltételezett k1 teljesül.
 (G. P.)