Feladat: 3134. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gál Tamás 
Füzet: 1998/december, 557 - 559. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Munka, Tömegközéppont mozgása, Egyenletes mozgás (Tömegpont mozgásegyenelete), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/február: 3134. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Rögzítsük a koordináta-rendszerünket az állandó v0 sebességgel mozgó első kocsihoz. Ebben a rendszerben a hátsó kocsi sebessége a gumiszál kiegyenesedésének pillanatában -v0. Az egyre jobban megfeszülő gumiszál hatására a hátsó test rezgőmozgásba kezd, s egy félperiódusnyi idő, tehát

t1=πmD=π2kg18N/m=1,05s
alatt visszaérkezik eredeti helyére (vagyis az első kiskocsitól d0=0,96m távolságra), a sebessége pedig ekkor +v0 lesz.
A továbbiakban a meglazult gumiszál nem fejt ki erőt a hátsó kiskocsira, az tehát egyenletes mozgással, t2=d0/v0=0,8s alatt utoléri az első kocsit. A gumiszál kiegyenesedésétől számítva eddig összesen T=t1+t2=1,85s idő telik el.
b) Az első kocsi egyenletesen mozog, ennek az a feltétele, hogy a rá ható erők eredője minden pillanatban nulla legyen. A keresett F erő nagysága tehát a megfeszült gumiszál által kifejtett erővel egyezik meg:
F(t)=DAsinDmt.
A rezgés amplitúdóját az 12mv02=12DA2 feltételből határozhatjuk meg:
A=v0mD=0,4m.
Innen (SI-egységeket használva) az 1. ábrán látható függvénykapcsolatot kapjuk:
F(t)=v0mDsinDmt=7,2sin3t.

c) A folyamat során végzett munka (az asztalhoz rögzített koordináta-rendszerben) megegyezik a második kocsi mozgási energiájának megváltozásával:
W=12m(2v0)2=5,76J.

d) A mozgás teljes T ideje alatt az első kocsi v0T, a hátsó pedig v0T+d0=3,18m utat tett meg.
 Gál Tamás (Zalaegerszeg, Kölcsey F. Gimn., 11. évf.)

 
Megjegyzések. 1. A munkatételt bármely inerciarendszerben felírhatjuk. Az első kocsihoz rögzített koordináta-rendszerben például a hátsó test sebessége a gumiszál kezdeti laza állapotában -v0, a végén pedig +v0, a mozgási energia tehát nem változik, s ezzel összhangban a munkavégzés is nulla. A munkatétel tehát itt is érvényes, de a munkavégzés nagysága (és a mozgási energiák nagysága is) függ attól, hogy melyik rendszerből írjuk le a jelenséget.
2. Tanulságos a folyamat ábrázolása az asztalhoz rögzített koordináta-rendszerben is (2. ábra). Itt az elmozdulás‐idő diagramon az első test egyenletes mozgásának egy egyenes, a hátsó test mozgásának pedig egy egyenesre ,,ráültetett'' fél szinuszgörbe és egy ahhoz simán illeszkedő egyenes felel meg.