Feladat: 3129. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Darabos Andrea 
Füzet: 1998/november, 507. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Súlypont (tömegközéppont) meghatározása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/február: 3129. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy vízszintes asztalra állított háromszög akkor billen fel, ha a súlypontjának függőleges vetülete nem esik az asztalon fekvő oldalélre. Ez csak akkor fordulhat elő, ha a háromszög nem a leghosszabb (vagyis nem a tompaszöggel szemközti) oldalán fekszik.
Kérdés: lehet-e a tompaszög csúcsából kiinduló mindkét oldal ,,instabil'', eshet-e a S súlypont merőleges vetülete mindkét oldalon kívülre? Nem, hiszen ennek az lenne a feltétele, hogy az ábrán látható φ1 és φ2 szögek egyaránt tompaszögek legyenek, akkor viszont a B csúcsnál levő szög 180-nál nagyobb lenne, ami lehetetlen.

 Darabos Andrea (Budapest, Petőfi S. Gimn., 9. o.t.) dolgozata alapján

 
Megjegyzés. Energetikai megfontolásokkal is érvelhetünk. Stabil egyensúlyi helyzetben a rendszer súlypontja a lehető legmélyebben helyezkedik el. A háromszög akkor billen át a tompaszög melletti (mondjuk az AB) oldalról a BC oldalra, ha eközben a súlypontja mélyebbre kerül. Ekkor viszont a BC oldal nem lehet instabil, arról nem billenhet át a háromszög az AB oldalra, mert az a súlypont emelkedésével járna. (Azt is végig kell gondolnunk, hogy a háromszög csak a tompaszögű csúcsa körül fordulhat el, és hogy ,,közbenső helyzetben'' (az egyik csúcsán állva) nem lehet stabil egyensúlyban.