Feladat: 3070. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Nagy Marianna ,  Petrányi Gábor 
Füzet: 1998/április, 246 - 247. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Hangsebesség, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/május: 3070. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Legyen a két jármű távolsága a hangjel kibocsátásának kezdetekor (t=0-kor) x, az elöl haladó jármű sebessége v, a hátsóé 1,5v a hang sebessége pedig 25v. Jelöljük t1-gyel azt az időpillanatot, amikor az elöl haladó gépkocsivezető először hallja meg a hangjelet, t2-vel pedig azt, amikor utoljára. A hangjel kezdete, illetve vége által megtett útszakaszokra a következő összefüggéseket írhatjuk fel:
25vt1=x+vt1,1,5v4,8+25v(t2-4,8)=x+vt2.
Az első egyenletből x-et kifejezve és a másodikba helyettesítve, majd v-vel egyszerűsítve a keresett időtartamra
t2-t1=25-1,5244,8s=4,7s
adódik, tehát ennyi ideig hallja a lassabban haladó jármű vezetője a hangjelet.
 Nagy Marianna (Kecskemét, Bányai Júlia Gimn., II. o.t.) dolgozata alapján

 
II. megoldás. A jelenség a Doppler-effektusként is értelmezhető. Ha egy c terjedési sebességű hullám f0 frekvenciájú hullámforrása v1, a megfigyelő pedig v2 sebességgel mozog (a hullámot továbbító közeghez képest), akkor az észlelt frekvencia
f1=c-v1c-v2f0.
Jelen esetben c=25v1 és v2=1,5v1, ahonnan
f1=25-125-1,5f0=4847f0.
Másrészt a teljes hangjel kibocsátási és észlelési időtartama a megfelelő periódusidőkkel, vagyis a frekvencia reciprokával arányos (hiszen a kibocsátott és az észlelt hangrezgések száma megegyezik), így a kérdéses időtartam
T=f0fT0=47484,8s=4,7s.

 Petrányi Gábor (Monor, József A. Gimn., II. o.t.) dolgozata alapján

 
Megjegyzések. 1. A keresett időtartam független a két jármű kezdeti távolságától, sőt a sebességektől is csak azok arányain keresztül függ.
2. Többen úgy érveltek, hogy érdemes a jelenséget a a hátul haladó autóhoz rögzített koordináta-rendszerből leírni. Amennyiben (tévesen) feltételezték, hogy a hang ebben a vonatkoztatási rendszerben is ugyanakkora sebességgel terjed, mint az ,,álló'' rendszerben, akkor egy kicsit eltérő eredményt, 4,04s-ot kaptak. A fizika törvényei szempontjából a különböző tehetetlenségi (inerciális) koordináta-rendszerek egyenértékűek ugyan (ez a Galilei-féle relativitás-elv), de a hang terjedése szempontjából a hordozó közeghez (a levegőhöz) képest álló rendszer kitüntetett szerepet játszik. Érdekes, hogy a fénynél hasonló kitüntetett koordináta-rendszer nem létezik; ennek felismerése vezetett el az Einstein-féle relativitáselmélet megszületéséhez.