Feladat: 3068. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Boja Bence ,  Kocsis Bence ,  Varró Gergely 
Füzet: 1998/április, 244 - 246. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Egyéb görbevonalú mozgás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/április: 3068. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Vizsgáljuk a mozgásokat a partra merőlegesen haladó (A) hajóból. Innen nézve a másik (B) hajó sebessége egy v nagyságú, éppen A felé mutató (radiális) vektor és egy, a partra merőleges (y irányú), ugyancsak v nagyságú vektor összegeként kapható meg (lásd az 1. ábrát). Az ,,üldöző'' hajó radiális sebessége és az y irányú sebessége minden pillanatban ugyanakkora:
vrad=vy=v-vcosα.
Eszerint a mozgás bármely pillanatában igaz az, hogy amennyit csökkent a két hajó közötti (kezdetben d=4km-es) távolság, ugyanannyit nőtt az y irányú (kezdetben nulla) távolság.
Elegendően hosszú idő múlva már mindkét hajó a partra merőlegesen halad, egymástól d0 távolságban. A fentebb megállapított összefüggés szerint d-d0=d0, azaz a hajók távolsága d0=d/2=2km.
A B hajó (A vonatkoztatási rendszeréből megfigyelhető) pályájának pontjait az jellemzi, hogy egy rögzített ponttól (A-tól) mért távolságuk ugyanakkora, mint egy meghatározott (A-tól d távolságban levő) e egyenestől mért távolságuk. (Kezdetben mindkét távolság d volt, s a B hajó éppen akkora sebességgel közelít az A pont felé, mint az e egyenes felé). Ez a geometriai összefüggés az A fókuszpontú, e vezéregyenesű parabolát határozza meg (2. ábra).
 Boja Bence (Budapest, Árpád. Gimn., III. o.t.)
 
 Varró Gergely (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., IV. o.t.)

 
II. megoldás. Írjuk le a B hajó mozgását az A hajóhoz rögzített inerciarendszerből. Tekintve, hogy B sebessége két egyforma nagyságú sebesség vektori összegeként állítható elő (lásd a 3. ábrát), az eredőjük (vagyis a pálya érintőjének iránya) ugyanakkora szöget zár be mindkét összetevővel: γ=δ.
Vizsgáljuk meg, hogyan verődnének vissza a partra merőlegesen érkező (vízszintes) fénysugarak a B hajó pályagörbéjéről (pontosabban: a pályagörbének megfelelő alakú tükörről). A beesési szög
α=180-(β+γ+δ)=180-[β+2(90-β)]=β,
vagyis éppen akkora, mint a beesési merőleges és az A pont felé mutató vektor szöge. Eszerint pályagörbéről (mint tükörről) visszaverődő fénysugarak mindegyike A irányában halad tovább; a pályagörbe tehát egy A fókuszpontú parabola, melynek vezéregyenese az A ponttól (a kezdeti AB szakasszal megegyező) 4 km távolságban van. Ha B eléri (nagyon megközelíti) az A-n átmenő és a partra merőleges egyenest, a két sebességkomponens kiejti egymást, B tehát ,,megáll''. Ekkor a fókusztól és a vezéregyenestől mért távolsága megegyezik, tehát ez a távolság az eredeti érték fele, 2 km kell legyen.
 Kocsis Bence (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., III. o.t.)