Feladat: 3050. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gulyás Zoltán ,  Kenyeres Péter ,  Szabó László 
Füzet: 1998/március, 184 - 185. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Bernoulli-törvény, Tömegpont egyensúlya, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/március: 3050. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. A két szökőkút csak a folyadékok sűrűségében különbözik egymástól. A bor alkoholt is tartalmaz, emiatt a sűrűsége feltehetően kisebb, mint a vízé. (Ez a bor cukortartalma miatt nem teljesen magától értetődő, bizonyos boroknál nem is igaz.)
Mindkét szökőkútnál ugyanakkora v0 kezdősebességgel tör fel a folyadék, s mindkét folyadék lassulása g=9,81m/s2. Emiatt a szökőkutak folyadékoszlopának magassága a folyadék sűrűségétől függetlenül ugyanakkora, nevezetesen h=v02/(2g).
Ha egy labdát helyezünk a folyadéksugárra, az azért nem esik le, mert a ,,nekiütköző'' folyadék által kifejtett erő éppen egyensúlyt tart a gravitációs erővel. (A ,,táncolás'', vagyis az oldalirányú mozgás és annak stabilitása igen bonyolult jelenség, azzal itt most nem foglalkozunk.)
Egy kicsiny Δt idő alatt az A keresztmetszetű folyadéksugárban AvΔt térfogatú, tehát ϱAvΔt tömegű és ϱAv2Δt függőleges lendületű (impulzusú) folyadékdarabka ütközik neki a labdának. Ez a folyadékdarabka FΔt erőlökés hatására elveszíti a függőleges lendületét, tahát a labda által kifejtett erő F=ϱAv2. Ugyanekkora nagyságú erővel hat a folyadéksugár a labdára, s ez az erő tart egyensúlyt az mlabdag gravitációs erővel.
A kétféle folyadékkal működő szökőkutat összehasonlítva látható, hogy (ugyanakkora mlabda és A esetén) a nagyobb sűrűségű folyadéknál a táncoló labda helyének közelében v kisebb kell legyen. Mivel ez nagyobb magasságban teljesül (hiszen a feltörő folyadék sebessége egyre csökken), megállapíthatjuk, hogy a szokásos, vízzel működő szökőkúton táncolna magasabban a labda. (Természetesen a víznél sűrűbb borral ,,működő'' szökőkútnál éppen fordított lenne a helyzet.)
 Gulyás Zoltán (Budapest, Berzsenyi D. Gimn., II. o.t.) és
 
 Kenyeres Péter (Zalaegerszeg, Zrínyi M. Gimn., II. o.t.) dolgozata alapján

 
II. megoldás. Az örvénymentesen áramló, belső súrlódástól mentes folyadékokra (a szökőkút közelítőleg ilyennek tekinthető) felírhatjuk a Bernoulli-törvényt:
pϱ+v22+gh=állandó.
Ezt a törvényt a folyadékoszlop legalsó és legfelső pontjára alkalmazva, valamint kihasználva, hogy vízsugárban a nyomás alul is és felül is ugyanakkora (nevezetesen a külső légnyomás), az emelkedési magasságra a folyadék sűrűségétől függetlenül h=v02/(2g) adódik.
A folyadéksugár tetején táncoló labda ,,nyomja'' a folyadékoszlopot. (A nyomás a labda súlyának és a folyadéksugár keresztmetszetének hányadosa, tehát közvetlenül a labda alatt mindkét szökőkútnál a folyadék (átlagos) nyomása ugyanakkora p1 érték kell legyen.) Alkalmazzuk ismét Bernoulli törvényét a folyadék legalsó és legfelső pontjára:
p0ϱ+v022=p1ϱ+gh,ahonnan az emelkedési magasság:h=v022g-p1-p0ϱg.
Látható, hogy nagyobb sűrűségű folyadéknál h nagyobb, tehát a vízsugáron magasabban táncol a labda, mint a víznél kisebb sűrűségű borral működő szökőkúton.
 Szabó László (Temesvár, Bartók B. Líceum, II. o.t.) dolgozata alapján

 

Megjegyzés. A megoldás során a folyadék mozgását egymástól független, tömegpontként kezelhető vízcseppek mozgásának, függőleges hajításának tekintettük. Ez nem mindig jogos feltevés, hiszen a vízsugár cseppekre szakadása előtt egy kiszemelt folyadékdarabkára a körülötte levő többi folyadék nyomást, erőt fejt ki. A szökőkútnál azért tekinthetünk el ettől a hatástól, mert a vékony folyadéksugár belsejében mindenhol (jó közelítéssel) ugyanakkora a nyomás, mint a szélénél, ott pedig a külső légnyomással egyezik meg. (Ez a helyzet lényegesen különbözik a hidrosztatikus esettől, ahol a nyomás a magasság függvényében változik.) Az egyenletes nyomású folyadékban a folyadékrészecskéket ugyanakkora erővel nyomja a környező folyadék lentről és fentről, elölről és hárulról, jobbról és balról, emiatt a környezet hatásáról megfeledkezhetünk.
 G. P.