Feladat: 3026. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Borsos Júlia ,  Kispál István ,  Major Csaba ,  Perényi Péter ,  Várady Gergő 
Füzet: 1998/március, 182. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Vezető ellenállásának számítása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/december: 3026. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az adatok szerint a vezeték teljes ellenállása 50Ω, 1 méterre jutó ellenállása tehát 2,5Ω/m. A szükséges ellenállás R=U2/P=242/200=2,88Ω. Ez 17,36-szor kisebb, mint a vezeték teljes ellenállása.
Ha a vezetéket n részre vágjuk és az egyes darabokat párhuzamosan kapcsoljuk, akkor az eredő ellenállás 1n2 arányban lecsökken. Látható, hogy n=4 még a szükségesnél nagyobb, n=5 pedig már túl kicsi ellenállást eredményezne.
Próbálkozhatunk azzal, hogy a vezeték x hosszúságú darabjából 4 eres, a maradékból pedig 5 eres vezetéket készítünk, s ezeket sorba kapcsoljuk. Az ellenállásokra vonatkozó összefüggés akkor teljesül, ha

(x42+20-x52)2,5=2,88,ahonnanx=15,64m.

 Major Csaba (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., III. o.t.)

 
Megjegyzés. A kapcsolás sokféleképpen megvalósítható. Megtehetjük például azt is, hogy bizonyos hosszúságú darabból két- vagy háromeres vezetéket készítünk, a maradékot pedig n5 részre hajtva egymással párhuzamosan, a többivel pedig sorosan kapcsoljuk. Úgy is eljárhatunk, hogy a vezetéket két részre (egy kb. 3Ω-os és egy 47Ω-os darabra) vágjuk, majd ezeket párhuzamosan kapcsoljuk.
Ezek azonban nem célszerű kapcsolások, mert az bizonyos vezetékdarabokon sokkal nagyobb áram folyik, mint a többin. Táblázatokból kikereshetjük, hogy egy 0,2mm2 keresztmetszetű konstantán huzal maximum 5A-es árammal terhelhető, ez alig több, mint a fele a feladatban szereplő fogyasztón átfolyó áramnak. Emiatt a kapcsolás nem tartalmazhat olyan részt, amelyen a teljes áram átfolyik, és még a kéteres szakasz is a terhelhetőség határának közelében van. Általában érdemes úgy eljárni, hogy minél egyenletesebben osszuk szét az áramot az egyes vezetékek között.
 Kispál István (Dunaújváros, Széchenyi I. Gimn., III. o.t.) és
 
 Perényi Péter (Budapest, Egressy G. Szki., III. o.t.)