Feladat: 3078. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bálint Imre ,  Borsos Júlia ,  Kacsuk Zsófia ,  Várkonyi Péter 
Füzet: 1998/január, 59 - 60. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hidrosztatikai nyomás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/május: 3078. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A félgömbhéjra kifejtett erőnek két erővel kell egyensúlyt tartania: a félgömbhéj súlyával, illetve a folyadék hidrosztatikai nyomásából származó erővel. Számítsuk ki ezen erők vízszintes és függőleges komponenseit!
A függőleges irányban ható erők: a félgömbhéj mg súlya, illetve a folyadék 23R3πϱg súlya. Ezen két erő összegével megegyező nagyságú, felfelé irányuló kell legyen az általunk kifejtendő külső erő Ff függőleges komponense:

Ff=mg+23R3πϱg.

Vízszintes irányban a folyadék éppen akkora erővel nyomja a félgömbhéjat, mint amekkorával a falat (hiszen a folyadékra ható összes erő eredője nulla). Ez utóbbi viszont az átlagos hidrosztatikai nyomás (ϱgR) és a kör területének szorzataként számítható ki. Az általunk kifejtendő erő vízszintes összetevője is ugyanekkora kell legyen, tehát
Fv=R3πϱg.
A kifejtendő erő ezek szerint
F=Ff+Fv=gϱ2R6π2+(23πϱR3+m)2
nagyságú, iránya pedig
φ=arctgFfFv=arctg(23+mϱR3π)
szöget zár be a vízszintessel.
 Bálint Imre (Szeged, Ságvári E. Gyak. Gimn., III. o.t.) és
 
 Kacsuk Zsófia (Budaörs, Illyés Gy. Gimn., IV. o.t.) dolgozata alapján

Megjegyzés. Az alkalmazandó külső erő támadáspontját is meg lehet határozni a forgatónyomatékok egyensúlyának feltételéből. A félgömbhéj súlya a súlypontjában hat, ennek helye a félgömb súlypontjának ismeretében könnyen megkereshető. A folyadék által a félgömbhéjra kifejtett erő pedig olyan, hogy a gömb középpontjára vonatkoztatott eredő forgatónyomatéka nulla (hiszen minden egyes kis felületdaradkára sugárirányú erőt fejt ki a folyadék).
Vigyázat: igaz ugyan, hogy a folyadék a falat akkora nagyságú erővel nyomja, mintha a nyomás mindenhol a kör középpontjánál mérhető értékű lenne, ez azonban még nem jelenti azt, hogy a folyadék által kifejtett eredő erő a körlap középpontjában hatna. A körlap alsó felén nagyobb a nyomás, mint a felsőn, emiatt a kör legnagyobb vízszintes átmérőjére vonatkoztatott forgatónyomaték nem lehet nulla.