Feladat: 1214. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Tusnády Gábor 
Füzet: 1970/május, 196. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Pont körüli forgatás, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/szeptember: 1214. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1214. gyakorlat egy megoldása ezen szám 197. oldalán olvasható. Itt új megoldást adunk a később kitűzött 1257. gyakorlat megoldására támaszkodva, ami viszont már korábban megjelent.*
Forgassuk el a k kört a B pont körül 60-kal negatív és pozitív irányban, jelöljük a kapott köröket k'-vel, k''-vel, középpontjaikat E'-vel, E''-vel, és vigyék ezek a forgatások az A pontot D' -be, illetve D''-be. Ekkor D' rajta lesz k'-n, D'' pedig k''-n, hiszen A rajta volt k-n, az E', E'' pontok pedig rajta lesznek k-n, hiszen E'OB, illetve E''OB szabályos háromszögek. Ugyancsak szabályosak a D'AB, D''AB háromszögek is, D' és D'' tehát k1-en is rajta vannak. Végül a forgatás miatt D' és D'' nyilván rajta vannak a k2, körön is: tehát a k1, k2, k' körök mindegyike átmegy D'-n, a k1, k2, k'' körök mindegyike átmegy D''-n, és D', D'' bármelyike választható a feladatban szereplő D pontnak. Megmutatjuk, hogy k-t a CD' egyenes E'-ben, CD'' pedig E''-ben metszi, azaz a C, D', E', illetve C, D'', E'' pontok egy-egy egyenesen vannak. Ebből pedig következik, hogy DE mindig egyenlő k sugarával.

 

 

Alkalmazzuk a mondott 1257. gyakorlat állítását a k, k1, k' körökre: k1 és k' középpontja (A, illetve E' ) és egyik metszéspontjuk (B) rajta van k-n, tehát k1 és k másik metszéspontja (C), k1 és k' másik metszéspontja (D') és k' középpontja (E') egy egyenesen vannak. Hasonlóan kapjuk, hogy C, D'', E'' egy egyenesen vannak, feladatunk megoldását tehát befejeztük.

*K. M. L. 39 (1969) 211. o.