Feladat: F.1976 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Bezdek András 
Füzet: 1975/november, 126 - 127. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai egyenlőtlenségek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/február: F.1976

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A tetraéder D csúcsa mind a feltevésben, mind az állításban megkülönböztetett szerepet játszik az egyenrangú A, B, C csúcsokkal szemben. Tekintsük ezért az ABC lapot alapnak és jelöljük D-nek az alaplapon levő vetületét O-val.

 

 

Ekkor az ODA, ODB, ODC derékszögű háromszögek a feltevés szerint egybevágók, ezért AO=BO=CO, tehát O az alapháromszög köré írt kör középpontja, továbbá AO<AD. Mivel adott ABC alapháromszög mellett D tetszőlegesen közel vihető a síkhoz, vagyis az AD-AO pozitív különbség tetszőleges kicsivé tehető, azért (1) akkor és csakis akkor igaz, ha ‐ az egyszerűbb AB=c, BC=a, CA=b, AO=r, AD=d jelölésekkel ‐ teljesül a következő:
1cb+1ac+1ba1r2(>1d2)(2)

Tovább csak ezzel a síkmértani állítással foglalkozunk, (2)-t az ismert 2t=abc/2r=ϱ(a+b+c) azonosságok * alapján ‐ ahol t a háromszög területe és ϱ a beírt kör sugara ‐ ekvivalens átalakításokkal a
2tϱ=a+b+cabcr2=4tr,r2ϱ(3)


alakra hozva. Kicsinyítsük a háromszög köré írt kört az S súlypontból mint centrumból 1:2 arányban és a képet tükrözzük is S-re (vagyis tulajdonképpen (-1/2) arányú hasonlósági transzformációt végzünk). Mivel S harmadolja a súlyvonalakat, a háromszög mindegyik csúcsának képe a szemben fekvő oldal felezőpontjában keletkezik, a háromszög képe az ún. középháromszög, és az e köré írt kör sugara r/2 (a háromszög ún. Feuerbach-féle köre). Ez a kör átmetszi a háromszögnek legalább egy oldalát ‐ hacsak az oldalak közt van legalább két különböző hosszúságú, a beírt kör viszont a legnagyobb olyan kör, amelynek nincs pontja a háromszögön kívül, ebből (3) helyessége nyilvánvaló. Egyenlőség csak egyenlő oldalú háromszög esetében áll fenn. Ezzel (2)-t és az előrebocsátottak szerint a feladat állítását is bebizonyítottuk.
 

  Bezdek András (Dunaújváros, Münnich F. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. A feladat kitűzését javasló tanuló a maga megoldásához az F. 1856. feladat megoldásából* jutott el az α, β, γ súlyok alkalmas megválasztásával.
*Az iskolai függvénytáblázat 331.21. összefüggései

*K. M. L. 47 (1973) 121-123. oldal.