Feladat: 1521. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Füzet: 1975/május, 193 - 200. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hossz, kerület, Terület, felszín, Négyzetek, Egyéb sokszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/március: 1521. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladatot tavaly márciusban tűztük ki, és én csak akkor tudtam meg, hogy hibás, amikor a kezembe került az anyag nálunk szokásos (sajnos, igen lassú) forgása szerint az ún. ,,mintamegoldás'' (amit a dolgozatok kiértékelője ír a legjobb dolgozatok alapján).
Ekkor kezdtem el foglalkozni a feladattal, és hadd mondjam most el az egészet abban a sorrendben, ahogy történt. Úgy érzem ugyanis, hogy ebben az esetben is fontosabb az eredménynél maga az az út, amelyen eljuthatunk hozzá, és én épp ezt az utat szeretném megmutatni. Az eredeti kitűzés szövege ez volt:
Egy a oldalú négyzet csúcsai rajta vannak egy t területű konvex sokszög határvonalán. Bizonyítsuk be, hogy a sokszög tartalmaz egy legalább t/a hosszúságú szakaszt.
Szóval, ha még a sokszög átmérőjét ‐ azaz két egymástól legtávolabbi csúcsának távolságát ‐ d-vel jelöljük, akkor az állítás szerint a

λ=tad
hányados értéke legfeljebb 1. ‐ Érkezett 112 dolgozat, ezek közül 90 jó ellenpéldát ad az állításra, a többi 22 dolgozat hibás. Az utóbbiak szerzője vagy ,,bebizonyítja'' az állítást, vagy rossz ellenpéldát ad meg. A jó megoldások közül a feldolgozó hiányosnak mondta azokat, amelyek a kört hozták fel ellenpéldának, hiszen a feladatban sokszögről van szó. Ha mégis kiterjesztjük a vizsgálatunkat tetszőleges konvex görbére, akkor kétségtelenül a kör a legegyszerűbb ellenpélda. Ha ugyanis a sugár egységnyi, akkor t=π, a=2, d=2, tehát
λkör=π8=1,11.
Konvex sokszögek körében a legegyszerűbb ellenpéldát a szabályos 12-szög adja (1. ábra): ha most is a körülírható kör sugarát választjuk egységnek, és a sokszöget 12 cikkre vágjuk, e cikkek közül két szomszédos együtt olyan négyszöget ad, amelyiknek az átlói merőlegesek egymásra, egységnyiek, tehát két cikk területe 1/2, így t=3, és a és d ugyanannyi, mint az előbb:
λ12-szög=38=1,06.
 

 

1. ábra
 

Hasonlóan számolva a szabályos nyolcszögben t-re éppen 8-at kapunk, ez tehát látszólag már nem volna ellenpélda (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Vegyük észre azonban, hogy a nyolcszögünkbe nemcsak 2 oldalú négyzetet írhatunk (amelynek csúcsai a nyolcszög csúcsai közül valók), hanem annál kisebbeket is, például olyat, amelynek a csúcsai: a nyolcszög minden második oldalfelező pontja. Ha pedig t=8, d=2, és a<2, akkor λ>1, tehát ‐ alkalmasan választott beírt négyzet mellett ‐ a szabályos nyolcszög is ellenpéldát ad. (Választhattunk volna a szabályos 12-szög esetében is ilyen, oldalfelezőpontokra támaszkodó beírt négyzetet, ebben az esetben λ még nagyobb volna, azonban a kör λ-jánál nem volna nagyobb.)
Tovább menve azt kapjuk, hogy még a szabályos ötszög is ad ellenpéldát:
λ=5-58(1+5+52)=1,01.
Viszont, ha a négyzet köré írt sokszög háromszög, akkor igaz az eredeti állítás, hiszen ‐ mivel csak három oldal áll rendelkezésünkre ‐ egy háromszögoldalon két négyzetcsúcs is van, és ha ezt az oldalt tekintjük alapnak, hosszát b-vel jelöljük, és a hozzá tartozó magasságot m-mel, akkor ‐ mint az könnyen látható ‐
1a=1b+1m,
és emiatt
λ=bm2ad=b+m2d=12(bd+md)<1,
hiszen bd és m<d. Sőt még négyszögre is könnyen igazolható az állítás ‐ legalábbis abban az esetben, ha a négyszög mindegyik oldalán egy négyzetcsúcs van. Ekkor ugyanis a négyszög csúcsainak a négyzet oldalaitól mért távolságát rendre m1-gyel, m2-vel, m3-mal, m4-gyel jelölve, a 3. ábra szerint
2t=(m1+m2+m3+m4)a+2a2=a(m1+a+m3)+a(m2+a+m4)2ad,
hiszen az első csúcsból a harmadikba menve, utunknak az átmetszett négyzetoldalakra merőleges vetülete m1+a+m3, tehát a két csúcs távolsága legalább ennyi, a négyszög átmérője viszont nyilván nem lehet kisebb e két csúcs távolságánál.
 

 

3. ábra
 

Tehát m1+a+m3d, és hasonlóan kapjuk, hogy m2+a+m4d.
Ennyi derült ki a dolgozatokból. Bántott a dolog, mert ha volt is rá példa, hogy hibás feladatot tűztünk ki, ezt most észrevehettük volna. De ha már kitűztük ezt a példát, szerettem volna tudni, hogy mi is az igazság ezzel a λ-faktorral kapcsolatban. Elkezdtem tehát három irányban tapogatózni:
a) hogyan lehet a négyszögre vonatkozó állítást bizonyítani abban az esetben, ha egy négyszögoldalon két négyzetcsúcs van (mert abban valahogy egy percig sem kételkedtem, hogy négyszögekre még nem lehet a λ értéke 1-nél nagyobb);
b) milyen ‐ tetszőleges konvex görbére érvényes ‐ felső becslés adható λ-ra (mert ha ilyet találok, legalább utólag tudom, mit kellett volna kitűzni);
c) igaz-e, hogy λ a körre maximális (mert hát valahogy megszokta az ember, hogy nagyon sok ilyen kérdésben a kör az extremális).
Ezek közül a b) kérdésre volt a legkönnyebb válaszolni: ha meghúzzuk a görbének a négyzetoldalakkal párhuzamos támaszegyeneseit (azaz a négyzet oldalait addig mozgatjuk, irányukat megtartva, amíg még van közös pontjuk a konvex görbével), és ezeknek a négyzetoldalaktól mért távolságait rendre m1-gyel, m2-vel, m3-mal, m4-gyel jelöljük, akkor a konvex idomnak a négyzetből kilógó részeit egy-egy téglalapba foglaltuk be, és e részek területét becsülhetjük a téglalapok területével (4. ábra):
 

 

4. ábra
 


t(m1+m2+m3+m4)a+a2=a(m1+a+m3)+a(m2+a+m4)-a22ad-a2=(2-ad)ad,


hiszen most is m1+a+m3d és m2+a+m4d, tehát tetszőleges konvex görbére igaz, hogy
λ=tad2-ad.
Azt is aránylag könnyen lehet látni, hogy ha d túl nagy, mondjuk d3a, akkor λ1, tehát a még tisztázatlan d<3a esetben egyenlőtlenségünk tovább javítható, ha benne d helyére 3a-t írunk; így kapjuk, hogy λ5/3. Valószínűleg még ez is tovább javítható, az viszont világos volt előttem, hogy ezen az úton soha el nem jutok a körig (még ha bizonyos ,,hevenyészett'' meggondolások alapján a λ1,17 egyenlőtlenség sem látszott bizonyíthatatlannak). Na jó, mondtam magamnak, a c) kérdés számomra túl nehéz, de legalább az a)-ra illene válaszolnom. Elkezdtem tehát a négyszögre még tisztázatlan másik két esetet számolni (5. ábra), és számoltam körülbelül egy hónapon át.
 

 

5. ábra
 

Ördög tudja miért, minden kézzelfogható eredmény nélkül. Ez viszont már határozottan bosszantott. Bánatomban elmeséltem mindenkinek a dolgot, akivel csak találkoztam. Köztük Vincze Istvánnak is, akivel a Matematikai Kutató Intézetben dolgozom együtt. Ö mondta nekem: lehet, hogy sok mindent próbáltál már, de az, hogy szimmetrizálj, még biztosan nem jutott eszedbe. Pedig, nézd csak, ha van két párhuzamos szakaszod, és eltolod őket úgy, hogy szimmetrikusak legyenek, akkor az átmérő kisebb lesz. Sok esetet tudok, amikor ez a szimmetrizálás volt a megoldás kulcsa. Ezek közül talán a leghíresebb az izoperimetrikus probléma, amiről Dörrie ,,A diadalmas matematika'' című könyvében is olvashatsz.
Erre valóban nem gondoltam. És csakugyan, ha AB, CD voltak az eredeti szakaszok, és csúcsaikat e körüljárás szerint bejárva kapunk konvex trapézt, továbbá ACBD, akkor abban az egyenlő szárú A1B1C1D1 trapézban, amelyben A1B1=AB, C1D1=CD és A1, B1 az AB egyenesen, C1, D1 a CD egyenesen van (6. ábra):
 

 

6. ábra
 

ACA1C1=B1D1BD,
hiszen a C, D, C1, D1 pontoknak az AB egyenesen levő vetületét C'-vel, D'-vel, C'1-vel, D'1-vel jelölve
AC'A1C'1=AC'+BD'2=B1D'1BD',
és a vetületek négyzetéhez még hozzá kell adnunk az AB,CD egyenesek távolságának a négyzetét, hogy az eredeti átlók négyzetét kapjuk.
Végezzük el ennek alapján a négyzet köré írt sokszögön a következő ‐ szimmetrizálásnak nevezett ‐ átalakítást (7. ábra).
 

 

7. ábra
 

Legyen e a négyzetnek egyik oldalával párhuzamos szimmetriatengelye, és vágjuk szét trapézokra a négyzet köré írt sokszöget a csúcsain átmenő, e-re merőleges egyenesekkel (a két szélen esetleg keletkező háromszögeket tekintsük az egyöntetűség kedvéért olyan trapéznak, amelynek két csúcsa azonos). Toljuk el e trapézok e-re merőleges oldalait e-re merőleges irányban úgy, hogy új helyzetükben e-re szimmetrikusak legyenek, és tekintsük az új szakaszok által meghatározott, egyenlő szárú trapézokból összerakható sokszöget. Megmutatjuk, hogy
 

α) az új sokszög is konvex,
β) a területe egyenlő az eredeti sokszög területével,
γ) az átmérője az eredeti átmérőnél kisebb, esetleg egyenlő vele, és
δ) a négyzet csúcsai az új sokszög határvonalán is rajta vannak.
 

Ha ugyanis ABCD a szétvágással keletkezett trapézok egyike, és E az AD egyenes tetszőleges pontja, F pedig az E-n átmenő, AB-vel párhuzamos egyenesnek BC-n levő pontja (6. ábra), akkor EF eltoltja az E-n átmenő, AB-vel párhuzamos egyenesnek A1D1, B1C1 közti E1F1 szakasza. Ha már EF szimmetrikus volt e-re, akkor E1 azonos E-vel, F1 pedig F-fel. Így van ez, ha EF a négyzet e-re merőleges oldala, tehát a négyzet csúcsai az új sokszögvonalon is rajta lesznek. (Ezzel beláttuk a δ állítást.)
Az ABCD és A1B1C1D1 trapézok területe egyenlő, tehát a sokszögek területe is egyenlő. (Ezzel beláttuk a β állítást.)
Legyen P1 és Q1 az új sokszög két belső pontja, és legyen most A1B1, illetve C1D1 a P1-en, illetve Q1-en átmenő, e-re merőleges húr az új sokszögben, ABp, CD pedig az eredeti sokszögnek az A1B1, C1D1 egyeneseken levő húrja. Az ABCD trapéz benne van az eredeti sokszögben, emiatt A1B1C1D1 is része az új sokszögnek, hiszen tetszőleges, AB-vel párhuzamos EF húrt tartalmazó szakasz szimmetrizáltja tartalmazza EF szimmetrizáltját, E1F1-et. Emiatt P1Q1 benne van az új sokszögben, ez tehát konvex. (Ez volt az a állításunk.)
Végül a még nem bizonyított γ állítás következik abból, hogy P1Q1A1C1BD miatt a P1Q1 szakasz hossza nem lehet nagyobb, mint az eredeti sokszög valamely alkalmasan választott szakaszának a hossza. Ha tehát az eredeti sokszög területe t, átmérője d, és az újban ugyanezek az adatok t1 és d1, akkor t1=t és d1d, és így
λ=tadt1ad1=λ1.
Elég tehát az e-re szimmetrikus konvex sokszögeket vizsgálni.
Legyen f a négyzet e-re merőleges szimmetriatengelye. Ismételjük meg az eljárásunkat, e szerepére most f-et választva, az új sokszög f-re is szimmetrikus lesz, és e-re szimmetrikus marad. Ez azért van így, mert az e-re szimmetrikus sokszög f-re merőleges húrjainak e-re vonatkozó tükörképei ismét húrok, és ezek az e-re szimmetrikus húrpárok az f-re vonatkozó szimmetrizálás során úgy mozdulnak el, hogy közben e-re szimmetrikusak maradnak (8. ábra).
 

 

8. ábra
 

Elég tehát e-re is, f-re is szimmetrikus sokszögeket vizsgálni ‐ ezek viszont centrálszimmetrikusak, centrumuk e és f metszéspontja, a négyzet O centruma. Ekkor viszont a sokszög átmérője akkor és csakis akkor d, ha benne van az O körüli, r=d/2 sugarú körben, és e körön is van csúcsa. Ha most a négyzet oldalát választjuk egységnek, akkor nyilván d2. Ha d=2, a sokszög benne van a négyzet köré írható körben, és így tπ2,
λπ8;
A kör tehát valóban extremális ‐ ha d=2. Ha azonban d>2, akkor λ értéke még nagyobb lehet. Írjunk például szabályos 12-szöget a négyzet köré úgy, hogy a négyzet csúcsai oldalfelezőpontok legyenek. Ekkor ugyan d=41-32, t=34d2, és így ‐ mint már említettük ‐ λ még nem lépi túl λkör értékét.
 

 

9. ábra
 

Ha viszont a 12-szög köré írható körnek a 12-szög e és f tengelyekhez csatlakozó oldalai feletti ívein újabb csúcsokat veszünk fel (9. ábra), t tovább nő, egészen
t=1334d2+23π4d2=3+2π12d2
értékig, és ekkor már
λ=tad=3+2π12d=(1+2π3)1-32=1,13,
ami nagyobb, mint a kör λ-ja. Belátható, hogy emellett a d mellett ez a λ maximális, és hogy 2<d<2 mellett hasonlóan kapjuk az extremális elrendezést. A megfelelő λ értékeket a 10. ábra mutatja, amelyről leolvasható, hogy a maximális λ két tizedesre 1,14. Ha azonban d2, akkor mindjárt belátjuk, hogy λ1.
 

 

10. ábra
 

Legyen ugyanis a négyzet egyik csúcsa A, a sokszög A-n átmenő oldalának egyenese (vagy ezek egyike) g, és messe g az e, f egyeneseket E-ben és F-ben. Könnyen látható, hogy (11. ábra)
1OE+1OF=2,
ezért ha OFOE, akkor OF1OE, tehát OFd/2, F a d/2 sugarú körön belül van.
 

 

11. ábra
 

Ha OEd/2, akkor
t4tOEF2OEOFd,
tehát λ1 (a négyzet oldala, a még mindig egységnyi), ha pedig OE>d/2, legyen a d/2 sugarú körnek OE-n levő pontja H, a H-ban e-re emelt merőleges messe EF-et G-ben, akkor az OH szakasz felezőpontja d/2>1/2 miatt már a négyzeten kívül van, tehát az OFGH trapéz középvonala kisebb 1/2-nél, és így
t4tOFGH=4OF+GH2OH412d2=d,
tehát ismét azt kapjuk, hogy λ1.
Ezzel a c) kérdésre már lényegében válaszoltunk, de az a) kérdés még mindig megoldatlan. Szóval ha a négyzet oldala 1, és ha d2, akkor általában sem lehet λ 1-nél nagyobb. Mi van, ha d<2? Legyenek a négyszög átlói e és f, az átlók közti szög ω. Ekkor t=12efsinωd22, ami viszont d<2 miatt kisebb, mint d, tehát a fentiek után már ez az eset sem okozott nehézséget.