Feladat: C.380 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Méder Áron 
Füzet: 1995/október, 402 - 404. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Derékszögű háromszögek geometriája, Téglatest, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, C gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/december: C.380

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a hasáb csúcsait A, B, C, D, E, F, G, H-val az 1. ábra szerint, és legyen HBD=45. Ekkor nyilván BHF is 45. Általában is a testátló a végpontjain átmenő párhuzamos lapok azon átlójával, amely a testátló végpontjából indul ki, mindig ugyanakkora szöget zár be. A négyzet oldalait tekinthetjük egységnyinek, ekkor a négyzet átlóinak, így a hasáb oldaléleinek hossza is 2, a testátló hossza 2, az oldallapok átlóinak hossza 3 egység.
Először számítsuk ki a HB testátlónak az AC lapátlóval bezárt szögét. Mivel a két egyenes kitérő, hajlásszögük megegyezik azon két egyenes hajlásszögével, amelyet úgy kapunk, hogy AC-t önmagával párhuzamosan eltoljuk, míg HB-t nem metszi. Messük el a hasábot az O középpontján átmenő, alapsíkkal párhuzamos síkkal. A sík az AE élt az M, a CG élt az N pontban metszi. Az MN szakasz párhuzamos AC-vel, és az O pontban metszi HB-t. Az MHNB négyszög oldalai egyenlő hosszúak (a hasáb egy csúcsát az oldallapon vele szemköztes él felezőpontjával összekötő szakaszok), amiből következik, hogy a négyszög átlói merőlegesek egymásra. A HB testátló tehát az AC lapátlóval 90-os szöget zár be.
Másodjára a

HBG=AHB=HBE=BHC
szögeket számítjuk ki.
A keresett szögek mindegyike egy 2, 1, 3 egység oldalú háromszögnek az 1 egységnyi oldallal szemben fekvő szöge (2. ábra).
Könnyű belátni, hogy egy ilyen háromszög éppen a fele egy 2 egység oldalú szabályos háromszögnek, amiből következik, hogy a keresett szög 30 (3. ábra).
A hátralevő ED, FC, GD, FA lapátlók ismét egyenlő szögeket zárnak be HB-vel. Ezek közül a HB és ED egyenesek szögét számítjuk ki. Toljuk el az ADHE síkot önmagával párhuzamosan az EF él felezőpontjába (4. ábra). Ekkor E'D'ED, E'D' és HB metszéspontja O. Az OHE' háromszögben OH=1, OE'=32, HE' hossza pedig az EHE' derékszögű háromszögből:
HE'=12+(12)2=52.
A HOE' háromszögben írjuk fel a koszinusz tételt a HOE'=β szögre.
cosβ=(32)2+12-(52)2232=123,
ahonnan β73,2.
Összegezve: a HB testátló a BD és HF átlókkal 45-os szöget, az AC és EG átlókkal 90-os szöget, a BG, HA, BE, HC átlókkal 30-os szöget, az ED, FC, GD, FA átlókkal 73,2-os szöget zár be.
 Méder Áron (Budapest, Táncsics M. Gimn., I. o.t.) dolgozata alapján