Feladat: C.371 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Auffenberg Noémi ,  Benkó Tamás ,  Borbély Eszter ,  Borsi Zsolt ,  Csapó Adrián ,  Császár Miklós ,  Csatári Márta ,  Csathó Béla Zoltán ,  Danczik Edit ,  Dárdai Balázs ,  Erdélyi Szabolcs ,  Fazekas Péter ,  Fekete Attila ,  Firkó Tünde ,  Frigy Edit ,  Gergelics Natália ,  Gyarmati Csaba ,  Hajdú Viktória ,  Kaszás Eszter ,  Kiss András ,  Kondor József ,  Márkus Erika ,  Márton Izabella ,  Moldoványi Nóra ,  Nagy Andrea ,  Nagy Márton ,  Némedi Richárd ,  Németh László ,  Pál János ,  Péntek Gabriella ,  Péterszegi Csilla ,  Polgár Csaba ,  Poronyi Gábor ,  Sarlós Ferenc ,  Sebestyén Dezső ,  Sindely 576 Dániel ,  Svéger Erzsébet ,  Székely Nóra ,  Szekszárdi Éva ,  Vaik Zsuzsanna ,  Végh László ,  Zöldy Balázs 
Füzet: 1995/május, 270 - 272. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Elsőfokú (és arra visszavezethető) egyenletrendszerek, Körérintési szerkesztések, C gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/október: C.371

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel a körök középpontjai a háromszög csúcsai, eleve nem lehetséges, hogy mindhárom kör belülről érintkezzen, vagy hogy két kör belülről érintkezik, s a harmadik ezeket kívülről érintse, mert akkor a körök középpontjai egy egyenesen lennének.
Marad tehát a következő két eset:
I.: amikor a három kör kívülről érinti egymást,
II.: amikor két kör kívülről érintkezik, s ezek a harmadikat belülről érintik.
I. eset. Jelölje az A, a B, illetve a C pont köré írt kör sugarát rendre r1, r2, r3 (1. ábra). Tudjuk, hogy az érintési pontok a háromszög oldalain vannak, ezért (a szokásos jelölésekkel)

r1+r2=c,r2+r3=a,r3+r1=b.

Az egyenleteket összeadva r1+r2+r3=a+b+c2, ahonnan a, b és c ismeretében meghatározhatjuk a körök sugarait. Elegendő egy kör sugarát, pl. r1-et megszerkeszteni
r1=a+b+c2-(r2+r3)=a+b+c2-a=b+c-a2.
Mivel b+c>a (a háromszög-egyenlőtlenség miatt), r1>0. Ennek ismeretében a szerkesztés könnyen elvégezhető.
II. eset. Az előző jelöléseket megtartva az r1 és r2 sugarú körök kívülről érintkeznek, míg az r3 sugarú kört belülről érintik (2. ábra).
Az érintő körök középpontjai és érintési pontjuk egy egyenesen, a körök centrálisán van, így felírhatjuk, hogy
a+r2=r3,b+r1=r3,c=r1+r2.
Innen r3=a+b+c2. Az r3 ismeretében a köröket meg tudjuk szerkeszteni. Ezúttal három különböző megoldás van aszerint, hogy a belülről érintő kör középpontja az A, B vagy a C csúcs. A másik kettőt magába záró kör sugara mindhárom esetben a+b+c2.
 
Megjegyzés. A megoldók egy részének dolgozata hiányos, mert nem vizsgálták az összes lehetséges esetet. Szöveg nélküli ábrák ‐ bármennyire is mutatják, hogy a megoldó helyesen gondolkodott ‐ hiányos megoldásnak minősülnek.