Feladat: Gy.2942 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bérczi Gergely ,  Katona Zsolt ,  Lippner Gábor ,  Pap Gyula ,  Pintér Dömötör ,  Pogány Ádám ,  Zubcsek Péter Pál 
Füzet: 1995/április, 211. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Indirekt bizonyítási mód, Kombinatorika, Szöveges feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/november: Gy.2942

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Válasszunk ki egy csapatot (O), ez nyolc mérkőzést játszott (ellenfelei: A1, A2, ..., A8). Nevezzük ezt a kilencet első csapatnak, míg a többieket (B1, B2, ..., B9) másodiknak. Két eset fordulhat elő.
1. eset: Volt mérkőzés a két csoport között is. Mivel az O nem vehetett részt ilyenben, így feltehető, hogy például A1 és B1 játszott egymással. B1 is nyolcszor játszott összesen, ezért nem mérkőzhetett meg mindenkivel a 2. csoportból, mondjuk B2 kimaradt. Ekkor azonban az O, B1, B2 csapatok egymás között még nem játszottak egyetlen meccset sem: B1 nem játszott B2-vel, hiszen B2-t így választottuk, O pedig nem játszott 2. csapatbeliekkel, azaz sem B1-gyel, sem B2-vel.
2. eset: Ha minden mérkőzés az egyes csoportokon belül zajlott volna le, ez azt jelentené, hogy a csoportokon belül mindenki játszott már mindenkivel, azaz két teljes 9 résztvevős körmérkőzés zajlott le 8 forduló alatt. Tekintsük csak az első csoportot. Minthogy 9 csapatból áll, és ennyi résztvevőt nem lehet párokba állítani, így minden fordulóban valaki kimaradt volna. Ez azonban ellentmond annak, hogy mindenki játszott mindenkivel. A 2. eset tehát nem fordulhat elő.

 Lippner Gábor (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., I. o.t.) dolgozata alapján

 
Megjegyzés. A bizonyításból az is kiolvasható, hogy egy 4n+2 résztvevős körmérkőzés első 2n fordulója után találhatunk 3 olyan csapatot, amelyek még nem játszottak egymással.