Feladat: C.370 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Bakonyi Zoltán ,  Kovács Helga Zita ,  Némedi Richárd 
Füzet: 1995/április, 201. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Logaritmusos egyenletek, C gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/október: C.370

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A logaritmus definícióját felhasználva x>0 és a>0. Mivel loga1=0, azért x1, továbbá a1 is igaz. (1)-et a logaritmus definíciója alapján a következőképpen írhatjuk: ax=x. Ebből a feltételt figyelembe véve

(xlog4x)x=x,
vagyis
xxlog4x=x=x1
adódik. Itt a hatvány alapja 1-től különböző pozitív szám. A hatványozás monotonitása következtében tehát a két hatvány megegyezéséből a kitevők egyenlősége következik. Eszerint xlog4x=1. Ezt az egyenlőséget log4xx=1 alakba írhatjuk, ami a logaritmus definíciója szerint azt jelenti, hogy xx=4.
Mivel 1-nél kisebb (pozitív) szám pozitív hatványa is 1-nél kisebb, azért 0<x<1 esetén xx<1, tehát xx=4 lehetetlen. 1-nél nagyobb x esetében x-et növelve az xx függvény alapja is és kitevője is növekszik, ami azt jelenti, hogy maga a függvény is növekszik. Ebből azonnal következik, hogy az xx=4 egyenlőségnek legfeljebb egy megoldása lehet. Mivel 22=4, azért x=2 megoldás.
Mivel megoldás közben nem néztük meg minden egyes lépésnél, hogy az a lépés megfordítható-e, azért most meg kell nézni, hogy x=2 valóban kielégíti-e az eredeti egyenletet:
Ha x=2, akkor log42=12, azaz a=21/2=2. Azt kell ellenőrizni, hogy logax=x, illetve a vele egyenértékű ax=x teljesül-e. Márpedig ax=(2)2=2=x, így valóban megoldást kaptunk.