Feladat: Gy.2929 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kovács Baldvin ,  Rozsnyai Ádám 
Füzet: 1995/február, 92 - 93. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Játékelmélet, játékok, Konstruktív megoldási módszer, Szöveges feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/szeptember: Gy.2929

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 x1  A  x2   C    D   x3  B  x4  

 
Látható, hogy a végeredmény szempontjából csak az ábrán A, B, C, D jelű mezőkben levő számok (jelölje őket a, b, c, d) összege számít, hiszen az első és harmadik sok számainak összege x1+x2+x3+x4+a+b, míg az első és harmadik oszlopnál az összeg x1+x2+x3+x4+c+d, azaz Anna pontosan akkor nem veszít, ha a+bc+d.
Rendezzük növekvő sorba a kártyákon levő számokat, legyenek ezek a1a2...a9. Megadunk egy játékmódot, amelynek eredményeképpen Anna nem veszíthet:
1. eset: a1+a9a2+a8. Ekkor tegye a9-et az A mezőre, ezáltal a+ba1+a9 biztosítva van (hiszen ba, mindenképpen fennáll). Miután Balázs tett, Anna a C és D mezőknek legalább az egyikére még tehet, és ehhez az a1-es és az a2-es kártyákból is legalább az egyik még a rendelkezésére áll. Tegye ezt (vagy ezek egyikét) C és D közül arra, amelyikre még lehet (vagy ezek közül az egyikre). Így elérte, hogy c+da2+a8 (hiszen az egyiken a1 vagy a2 van, a másikon pedig legfeljebb a8). Azaz
a+ba1+a9a2+a8c+d,
Anna tehát nem veszített.
2. eset: a1+a9<a2+a8. Ilyenkor tegye a1-et a C mezőre, így c+da1+a9 fennállását biztosította. Miután Balázs is tett, Anna lépjen az előző esethez hasonlóan: az A és B közül az egyikbe tegye a8-at vagy a9-et (ezt biztosan megteheti). Ily módon a+ba2+a8 (az egyik ugyanis a8 vagy a9, a másik pedig legalább a2, hiszen a1 már C-n van), azaz
a+ba2+a8a1+a9c+d,
tehát Anna nyert.
Más eset nincs, így az állítást beláttuk. Felmerül viszont, hogy vajon mikor tud Anna győzni is, illetve mikor érhet el Balázs döntetlent. Az mindenesetre látszik, hogy ez utóbbi csak a1+a9=a2+a8 esetén lehetséges. Az a1=a2=...=a9 kártyákra nyilván döntetlen az eredmény, ám hogy mikor máskor, az várhatóan elég bonyolult és szerteágazó esetszétválasztást igényel.
 Kovács Baldvin (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., III. o.t.) és
 
 Rozsnyai Ádám (Budapest, Berzsenyi D. Gimn., III. o.t.) dolgozata alapján