Feladat: Gy.2927 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1995/február, 90 - 91. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Részhalmazok, Halmazalgebra, Konstruktív megoldási módszer, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/szeptember: Gy.2927

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az egyszerűbb szemléltetés érdekében tekintsük az ábrán látható Venn-diagramot. A rajzon szereplő számok segítségével fogunk az őket tartalmazó mezőkre hivatkozni.

 
 

Az AB feltétel pontosan azt jelenti, hogy az egyessel vagy a kettessel jelölt részben van elem. Az AC feltétel azzal ekvivalens, hogy a kettes vagy a hármas rész közül legalább az egyikben található elem. Az (AB)C pedig azt jelenti, hogy az egyes rész nem üres.
Látható, hogy mindhárom feltétel teljesül, hogy mind az egyes, mind a kettes részben van elem; s ilyen halmazokat számtalan módon megadhatunk. Nyilván jó halmazhármas például az A=B={1,2}, C={2}, hiszen AB={1,2}, AC={2}, (AB)C={1,2}{2}={1}. Ezzel a kérdést megválaszoltuk.
 Higyed Gábor (Budapest, Jedlik Á. Gimn., I. o.t.) dolgozata alapján

 
Megjegyzés. A megoldáshoz természetesen elég lett volna egy megfelelő halmazhármas megadása és a feltételek ellenőrzése. Azonban a Venn-diagram megrajzolása kiemeli minden ilyen konstrukció lényegét, valamint segítségével könnyen tárgyalható a feladat eredeti szándék szerinti változata is, amely a következő:
AB,AC=,(AB)C=.
Az AC= feltétel szerint a 2 és 3 jelű részek üresek, az (AB)C= miatt pedig az 1 jelű rész üres; ám ekkor üres az 1 és 2 jelű mezők mindegyike, ami ellentmond az AB feltételnek. A válasz ebben az esetben tehát nemleges lett volna.