Feladat: Gy.2924 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bárász Mihály ,  Blaskovics Adrienn ,  Blázsovics Henriett ,  Braun Gábor ,  Burcsi Péter ,  Fejős Ibolya ,  Formanek Csaba ,  Gyukics Mihály ,  Hegedűs Márton ,  Juhász András ,  Kovács Baldvin ,  Marton Henrietta ,  Nagy Barnabás ,  Orbán András ,  Papp Ágnes ,  Papp Eszter ,  Réfi Veronika ,  Reviczky Ágnes ,  Ruzsa Gábor ,  Sosna Sebastian ,  Tóth Gábor Zsolt ,  Tóth Mihály András ,  Ugron Balázs ,  Véber Miklós ,  Vörös Zoltán ,  Zakariás Ildikó ,  Zugschwert Szabolcs Róbert 
Füzet: 1995/január, 23 - 24. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Alakzatok hasonlósága, Inverzió, Hozzáférhetetlenségi szerkesztések síkban, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/május: Gy.2924

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Legyen az adott pont P, amelyet az O1 és O2 középpontú k1 és k2 körök egyik M metszéspontjával kell összekötnünk. Azaz meg kell szerkesztenünk a PM egyenest.
Válasszunk ki k1 és k2 lapon lévő két körívéből 3‐3 pontot, és ezek segítségével kicsinyítsük a köröket P-ből a felére. Ha nem tudjuk megszerkeszteni a köröket ‐ mert középpontjaik nem férnek rá a lapra ‐ vagy ha a kicsinyített körök metszéspontja sem fér még rá a lapra, akkor ismét kicsinyítsük az ábrát P-ből a felére. Folytassuk ezt egészen addig, amíg a kicsinyített k1' és k2' körök M' metszéspontja rá nem kerül a lapra. (Ez véges sok lépés után bekövetkezik, mert a körök sugara is, és P-től való távolságuk is minden lépésben feleződik.)
A k1' és k2' körök P középponttal középpontosan hasonlók a k1 és k2 körökhöz, ezért az M pont az M'-nek P-ből való nagyításával kapható. Tehát P, M' és M egy egyenesen vannak, azaz PM' éppen a keresett egyenes (1. ábra).
 Kovács Baldvin (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., II. o.t.)

 
II. megoldás. Vegyünk fel egy olyan kört, amely teljes egészében rajta van a lapon, és az adott P ponton és körökön kívül fekszik. Invertáljuk a síkot erre a körre. (A 2. ábrán ez a kör k; O a középpontja.)
Egy kört úgy invertálhatunk, hogy vesszük tetszőleges 3 pontját, azokat invertáljuk, és a kapott 3 pont által alkotott háromszög körülírt köre a keresett inverz.
Mivel P és a két eredeti kör k-n kívül volt, P' és a két inverz kör k-n belül lesz, és így rajta van a papíron a két kör metszéspontja, A és B is.
Ha A, P' O egy egyenesen van, akkor az a keresett egyenes (inverze önmaga).
Ha A, P', O nincs egy egyenes, akkor az AP'O háromszög körülírt köre a keresett egyenes inverz képe (ezt a kört jelöljük c-vel).
Ha c-t nem tudjuk megszerkeszteni (a középpontja nem fér rá a lapra), ez azt jelenti, hogy a keresett egyenes túl közel van az O-hoz (a k sugarához képest). Ilyenkor addig csökkentjük (pl. felezzük) a k sugarát, és ismételjük az eljárást, amíg c szerkeszthető nem lesz. (Ez biztosan bekövetkezik akkor, amikor k-nak már nincs közös pontja a keresett egyenessel.)
Ha c metszi k-t, akkor a metszéspontokon átmenő egyenes a keresett egyenes (inverze c-nek). Ha c  k-n belül van, akkor keresni kell rajta P'-n kívül még egy pontot, amit invertálni tudunk. Ilyen pontot úgy keresünk, hogy rendre megszerkesztjük a c körön a P'O körív P'-höz legközelebbi felező, negyedelő, nyolcadoló, ... pontját. Mivel ezek a pontok tetszőlegesen közel kerülhetnek P'-höz, azért inverz képeik is ‐ egyre közelebb lévén P-hez ‐ előbb-utóbb a papíron lesznek.
 Bárász Mihály (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., II. o.t.)