Feladat: Gy.2917 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1995/január, 20. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenes körhengerek, Mértani helyek, Térgeometria alapjai, Tetraéderek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/április: Gy.2917

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ABC síkban lévő és A-n átmenő egyenesek vagy metszik a BC egyenest (tehát BC-től való távolságuk 0), vagy pedig párhuzamosak vele. A síkban lévő egyetlen BC-vel párhuzamos, A-n átmenő egyenes BC-től való távolsága éppen az egységnyi oldalú ABC szabályos háromszög magassága, vagyis 32. Tehát a keresett egyenesek valamennyien kitérők a BC él egyeneséhez képest.

 
 

Két kitérő egyenes távolságán az egyenesekre illeszkedő, egymással párhuzamos síkok távolságát értjük. A BC egyenestől 12 távolságra lévő pontok egy BC tengelyű 12 sugarú végtelen hengert alkotnak. Egy sík pontosan akkor van BC-től 12 távolságra, ha érinti (egy egyenesben) ezt a hengert. A keresett egyenesek A-n is átmennek, tehát pontosan akkor lesznek egy BC-től 12 távolságra lévő síkban, ha benne vannak a henger A-n átmenő két érintősíkjának egyikében (az ábrán az A-n átmenő, BC-re merőleges síkra való vetület látható).
Összefoglalva: a keresett egyenesek a BC tengelyű, 12 sugarú végtelen henger A-n átmenő érintőegyenesei. Ezek az egyenesek együttesen a henger A-n átmenő két érintősíkját alkotják, a két sík metszésvonalának kivételével.