Feladat: Gy.3098 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bíró Zsuzsanna ,  Borbély András ,  Csiszár Gábor ,  Devecsery András ,  Horváth Márk ,  Izsák Rudolf ,  Kenyeres Péter ,  Mecz Balázs ,  Németh András ,  Szabadka Zoltán ,  Szép László ,  Taraza Busra ,  Terpai Tamás ,  Tolvaj Nándor ,  Végh László 
Füzet: 1997/október, 407 - 408. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek nevezetes tételei, Terület, felszín, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/december: Gy.3098

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az ABC háromszög oldalainak harmadolópontjait az 1. ábrán látható módon AB, AC, BA, BC, CA és CB-vel, súlypontját pegid S-sel. Mivel S harmadolja az ABC háromszög súlyvonalait, az ABACA, BABCB és CAABC háromszögeket pedig megkaphatjuk az ABC háromszög megfelelő csúcsából történő 23 arányú kicsinyítéssel, azért a BACA, ABCB és ACBC szakaszok mindegyikének a felezőpontja S.

 


1. ábra

 

2. ábra

 

Egy K középpontú -12 arányú hasonlóság pontosan akkor viszi A-t az ABC háromszög belső pontjába, ha az AK egyenesre K-ból az A-val ellentétes oldalra 12AK-t felmérve az így kapott A'K pont az ABC háromszög belső pontja (2. ábra). Ez pontosan akkor teljesül, ha az A-ból 23 arányban kicsinyített A'K pont az ABC háromszög kicsinyített képének, azaz ABACA-nak belső pontja. Tehát az A-ra vonatkozó feltételnek eleget tevő pontok az ABACA háromszög belső pontjai. Ugyanígy láthatjuk be, hogy a B-re vonatkozó feltételnek eleget tevő pontok a BABCB háromszög belső pontjai, míg a C-re vonatkozó feltételnek azok a pontok nem tesznek eleget, amelyek a CACBC háromszög belső pontjai és határolópontjai. Tehát a C-re vonatkozó feltételnek a CACBC háromszögön kívül eső pontok tesznek eleget.
Mindhárom feltételnek tehát az ABBAS háromszög belső pontjai tesznek eleget. Megfelelő oldalaik párhuzamossága miatt az ABBAS és az ABC háromszögek hasonlóak, a hasonlóság aránya ABBAAB=13, ezért a területeik aránya 19.
Tehát a keresett K pontok az ABC háromszög területének 19-ét teszik ki.