Feladat: 2341. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kóczán György 
Füzet: 1989/április, 189 - 190. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabadesés, Rugalmatlan ütközések, A Hold jellemző adatai, Mechanikai mérés, Közegellenállás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/november: 2341. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tudjuk, hogy a k ütközési szám az ütköző testek ütközés előtti, illetve utáni impulzusainak hányadosa tömegközépponti rendszerből nézve. Mivel a Hold sokkal nagyobb tömegű, mint a labda, ezért a tömegközépponti rendszert állónak vesszük a Holdhoz képest. Így a v sebességgel a felszínnek ütődő labda v'=kv sebességgel pattan vissza.
A labda két lepattanás között egyenes vonalú egyenletesen (g gyorsulással) változó mozgást végez, így ha v1 sebességgel indul fölfelé, akkor t1=2v1/g idő múlva ér újra a talajra. A fentiek szerint ezután v2=kv1 sebességgel indul felfelé, így a következő lepattanásig t2=2v2/g=kt1 idő telik el. Hasonlóan a harmadik földetérés t2=kt2=k2t1 idő múlva lesz a második után, stb.
A két lepattanás közt eltelt idők tehát csökkenő mértani sorozatot alkotnak, így bár végtelen sokszor lepattan a labda, a pattogás összideje véges lesz. A mértani sorok összegképlete alapján a pattogás ideje az első lepattanástól számítva:

T1=t111-k.(1)

H magasságból t0=2H/g idő alatt esik le az elejtett test. Ez az esés egy fél pattanásnak felel meg, így t1=2t0k. Az elejtéstől számítva tehát
T=t0+t11-k=2Hg1+k1-k(2)
idő múlva áll meg a labda. A feladat értékeivel és g=1,66  m/s2-tel számolva T=14s. Fejezzük ki k-t a közvetlenül mérhető adatokkal:
k=T-t*T+t*,
ahol t* pontosan megadható H és g ismeretében a (2) összefüggés alapján. k mérésének relatív hibáját T mérési hibája okozza:
δk=ΔTT-t*+ΔTT+t*=ΔTT(11-t*/T+11+t*/T)=δT(1+k)22k.
Látható, hogy k kis értékeinél T-t ‐ bár egyre csökken ‐ egyre nagyobb relatív pontossággal kell mérnünk.
A Holdon eltekinthettünk a közegellenállástól, ezt a Földön nem tehetjük meg. Bolygónkon tehát vagy légritkított térben, vagy kis keresztmetszetű, nagy sűrűségű labdával kell mérnünk, és törekedni kell arra, hogy a fellépő sebességek kicsik legyenek. Az utóbbit úgy biztosíthatjuk, hogy H-t kicsire választjuk, ekkor viszont T csökken, így pontatlanabbul mérhető. Ez, mint láttuk, különösen kis k esetén okoz problémát.
 

 Kóczán György (Pécs, Nagy L. Gimn., III. o. t.)
 dolgozata alapján
 

Megjegyzések. 1. Feltettük, hogy a labda akármilyen piciket tud pattanni, így összegeztük a végtelen mértani sort. Ez a valóságban nincs így, hisz az ütközéskor a labda behorpad, majd a nem teljesen rugalmas alakváltozás löki vissza. Egy bizonyos határ alatta labda már nem is emelkedik fel újra, csak rezeg még egy ideig. Ha ez az n-edig pattanáskor következik be, akkor a véges mértani sorok összegképlete szerint a fenti T1 érték T'1=t1(1-kn)/(1-k) lesz.
n adatok hiányában csak becsülhető. Az i-edik lepattanás után Hk2i magasra emelkedik a labda. Ha ez az érték annak a behorpadásnak a nagyságrendjébe esik, amit a labda saját súlya okoz, akkor már nem ugrik fel a labda.
2. T mérésénél technikai jellegű probléma annak megállapítása, hogy mikor áll le a pattogás.
A Földön hanghatás alapján megállapítható a megállás pillanata; ez jól megfigyelhető pl. egy pingponglabdánál. A Holdon nincs légkör, így hang se, de a következő két módszer itt is használható: Valamilyen rezgésérzékelővel (pl. piezoelektromos kristállyal) érzékeljük a lap rezgéseit, az így kapott jeleket akár számítógéppel is feldolgozhatjuk. Súroló fényben a labda árnyéka 10‐20-szor nagyobbakat ugrál, mint a labda, így ezzel is pontosan mérhetünk.