Feladat: 141. fizika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Horváth Péter ,  Horváthy Péter ,  Mehlhoffer Albert ,  Ormos Pál ,  Prőhle Tamás ,  Temesvári Ágnes ,  Torma Tibor 
Füzet: 1967/november, 166 - 167. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Geometriai szerkesztések alkalmazása, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/április: 141. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Amennyiben a kocsik térbeli eloszlását tekintjük, nem történik változás: a kocsik egymástól mért távolsága ugyanannyi marad, ha a kocsik sebessége felére csökken, hiszen egymáshoz viszonyított sebességük továbbra is nulla lesz.
A kocsik időbeli eloszlása egy adott helyen megváltozik: a két egymás után következő kocsi közötti távolságot kétszer annyi idő alatt teszik meg, tehát egy adott helyen kétszer akkora időközönként haladnak át a villamosok.

 
 
1. ábra
 

Az 1. ábrán a villamosok út-idő diagramját tüntettük fel. A t0 időpontig v, utána v/2 iránytangensű egyeneseket kaptunk. Jól látható, hogy a kocsik távolsága (függőleges szakasz) nem változott, viszont adott s0 magasságban rajzolt egyenes metszéspontjai a diagramokkal kétszer akkora távolságra vannak egymástól t0 után, mint t0 előtt.
 
Horváth Péter (Esztergom, Dobó K. g. I. o. t.)
Torma Tibor (Bp., Lórántffy Zsuzsanna Ált. Isk. 7. o. t.)
dolgozata alapján
 

 
 
2. ábra
 

Megjegyzés. Ha valaki tévesen úgy rajzolja meg a diagramokat, mint az a 2. ábrán látható, akkor az időbeli sűrűség természetesen nem változik, de kétszer annyi kocsi kellene a pályán, amiről nem volt szó.