A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. A világcsúcstartó úszók átlagsebessége 100 méteres gyorsószásnál kb. , 1500 méteres gyorsúszásnál pedig Egy század másodperc alatt ilyen sebességek mellett -t, illetve -t tesznek meg. A 100 m-es úszásnál tehát 1 cm-es, az 1500 méteresnél pedig -nyi (!) pontossággal kell megépíteni a medencét (ilyen pontossággal kell beállítani a rajtkő és a célbaérést jelző érzékelő közötti távolságot). Minél nagyobb távolságot tesznek meg a versenyzők, annál nagyobb hosszmérési pontosság szükséges a -os időmérési lehetőség kihasználhatóságához. Érdemes végiggondolni, hogy a víz hőmérsékletét milyen pontossággal kell beállítani ahhoz, hogy a medence hőtágulása ne legyen nagyobb a fentebb számított értékeknél. A beton hőtágulási együtthatója , ahonnan azt kapjuk, hogy a hosszméret változása szempontjából elfogadható hőmérsékletingadozás 100 m-es úszásnál kb. , 1500 méteres úszásnál azonban csak . A hőmérsékletváltozásnak a medence hosszváltozásán kívül más, sokkal kevésbé számítható, kevésbé ellenőrizhető hatása is van. A melegebb víz belső súrlódása (viszkózitása) kisebb, mint a hideg vízé, emiatt benne kisebb a közegellenállási erő. Másrészt viszont a ,,síkosabb'' vízben az úszó kevésbé tudja húzni magát előre, ez az időeredmények romlásához vezethet. Emellett biológiai különbségeket is okozhat a víz hőmérsékletének megváltozása. Semmi okunk nincs annak feltételezésére, hogy a versenyúszók izmainak teljesítménye a hideg vízben ugyanannyi lenne, mint melegebb vízben. Mindezeket a bizonytalansági tényezőket úgy lehet lecsökkenteni, hogy a versenyuszodák vízhőmérsékletét stabilizálják, -nál jobban nem engedik megváltozni.
Árki István (Paks, Vak Bottyán Gimn., I. o.t.), | Gönci Balázs (Budapest, Móricz Zs. Gimn., II. o.t.) és | Horváth Péter (Nagykanizsa, Batthyány L. Gimn., II. o.t.) dolgozata alapján |
|