Feladat: 3062. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Döme Botond 
Füzet: 1997/december, 565. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Úszás, Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/április: 3062. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Az alumínium sűrűsége a vízének 2,7-szerese, a gyertya sűrűsége pedig 0,9-szerese. Ha nem lenne nehezék a gyertyán, akkor (a sűrűségarányok alapján) 3cm-es darabja látszana ki a vízből. A nehezék 1 centiméternyit húzza le a gyertyát, a lemez vastagsága tehát akkora kell legyen, hogy a felhajtóerővel csökkentett súlya megegyezzék 1cm vastag gyertyadarab vízben mérhető (negatív) súlyának nagyságával:

(2,7-1,0)x=(1,0-0,9)1cm,
ahonnan x=0,588cm0,6mm.
b) A gyertya égése során a hossza csökken, de a nehezék által lehúzott gyertyadarab nagysága mindvégig 1cm marad (hiszen ez a mennyiség csak az alumíniumlemez vastagságától függ). A gyertya elalvásának pillanatában tehát nehezék nélkül a gyertya 1cm-nyit lógna ki a vízből, vagyis a hossza 10cm kell legyen. Eszerint 20cm-nyi gyertyának kellett leégnie, s ez 20cm3mmperc=6623 perc, vagyis 1 óra 6 perc 40 másodperc múlva következik be.
 Döme Botond (Budapest, ELTE Apáczai Csere J. Gyak. Gimn., I. o.t.)

 
Megjegyzés. A megoldásnál feltételeztük, hogy a gyertya akkor alszik el, amikor a láng a vízfelszín magasságába kerül. A valóságban azonban a gyertya még a vízszint alatt is éghet! Vajon hogyan? (Érdemes megfigyelni!)