Feladat: 3054. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Borsos Júlia ,  Wagner Róbert 
Füzet: 1997/november, 502. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (tömegpont mozgásegyenletével kapcsolatos), Munkatétel, Geometriai szerkesztések alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/március: 3054. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. A munkatétel alapján meghatározhatjuk a test v sebességét a pálya legalsó pontjában:
mg2R=12mv2,ahonnanv=4gR,
(R a gördülő karika sugara). Másrészt Newton második törvénye szerint
N-mg=mv2rg,
ahol rg a ciklois görbületi sugara a legalsó pontjában, N pedig a keresett nyomóerő. A fenti 2 egyenletből N-et könnyen ki tudnánk fejezni, ha ismernénk rg értékét.
Gördítsük ‐ képzeletben ‐ a cikloist geometriailag megadó karikát úgy, hogy a középpontja egyenletesen, v/2 sebességgel haladjon. Amikor a karika A pontja a legalsó helyzetbe kerül, sebessége v, a gyorsulása pedig v2/rg lesz. Ugyanezt a gyorsulást azonban az egyenletes körmozgás ismert képletéből is kiszámíthatjuk: a=(v/2)2/R. (A karika középpontjának egyenletes mozgása nem változtatja meg a tiszta körmozgás centripetális gyorsulását.) A kétféleképpen kiszámított gyorsulás összehasonlításából rg=4R és N=2mg adódik. A lecsúszó test tehát az álló helyzetben mérlegen mérhető súlyának kétszeresével nyomja a vájatot a pályájának legmélyebb pontjában.
 Wagner Róbert (Pannonhalma, Bencés Gimn., IV. o.t.)

 
II. megoldás. A pályagörbe görbületi sugarát a legalsó pontban az ábrán látható szerkesztésből is leolvashatjuk. Amíg a karika OA sugara a legalsó ponthoz tartozó függőleges helyzetéből kicsiny Δφ szöggel elfordul, a középpontja RΔφ elmozdulással O-ból O'-be kerül. Az A pont eközben az A' helyre kerül, ami ‐ kicsiny elfordulás esetén ‐ jó közelítéssel egybeesik az A-tól 2RΔφ távolságra levő A'' ponttal.
 


 

A karika A' pontbeli sebességének nem lehet A'F' irányú komponense, hiszen az F' pont sebessége nulla. Eszerint az kérdéses pont sebessége merőleges az A'F' egyenesre, a pályagörbe C görbületi középpontja tehát rajta fekszik A'F' meghosszabításán. Az AA''C és FF'C háromszögek hasonlóságát, továbbá AA''=2RΔφ összefüggést felhasználva a görbületi sugárra rg=AC=4R, a nyomóerőre pedig (a Newton-egyenletből és a munkatételből) N=2mg adódik.
 Borsos Júlia (Győr, Révai M. Gimn., III. o.t.) dolgozata alapján