Feladat: 3047. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fabó Márton ,  Hauth Gábor ,  Jegenyés Nikoletta ,  Kacsuk Zsófia ,  Kránicz Ákos ,  Mátrai Tamás ,  Sarlós Ferenc ,  Várkonyi Péter 
Füzet: 1997/május, 314. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Határozatlansági (Heisenberg-) reláció, Dobozba zárt részecske, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/február: 3047. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen az elektron fenéklap fölötti magassága Δx nagyságrendű, az impulzusának bizonytalansága pedig Δp. A Heisenberg-féle határozatlansági reláció szerint ΔxΔp> ( a Planck-állandó 2π-vel osztott értéke. A határozatlansági összefüggés jobb oldalára néha /2-t írnak. Ennek akkor van jelentősége, ha matematikailag precízen megadjuk, mit jelent Δp és Δx. Itt most csak nagyságrendi becslést keresünk, ezért az ilyen ‐ egységnyi nagyságrendű ‐ tényezőknek nincs jelentősége.)
Az elektron energiája a mozgási energia és a helyzeti energia összegeként kapható meg. A függőleges irányú mozgáshoz tartozó energia

Em(Δp)22m,
a gravitációs helyzeti energia pedig
Ehmg(Δx).
(Az elektron függőleges irányú átlagos p impulzusa nyilván nulla, emiatt p2 és Δp megegyezik. A helyzeti energia számításánál írhattunk volna mg(Δx)/2-t is, de ez nagyságrendileg ugyanakkora, mint a fenti érték.) A vízszintes mozgáshoz tartozó energia sem a függőleges mozgás sebességétől, sem pedig (Δx)-től nem függ, ezért a továbbiakban elhagyjuk.
Az elektron teljes energiája
E=Em+Eh(Δp)22m+mg(Δx).
Felhasználva a Heisenberg-relációt, ez így is írható:
E>(Δp)22m+mgΔp.
Ha Δp nagy, akkor érthetően nagy lesz az elektron mozgási energiája. Ha viszont Δp kicsi, akkor (a nagy helybizonytalanság miatt) a helyzeti energia válik naggyá, s hiába kicsi a mozgási energia, az összenergia ismét csak nagy lesz. A legkedvezőbb helyzetet, vagyis az összenergia legkisebb értékét differenciálszámítással vagy ‐ elemi úton ‐ a számtani és a mértani közepek közötti egyenlőtlenség felhasználásával kaphatjuk meg:
E>3(Δp)22m+mg2(Δp)+mg2(Δp)332mg223.
Az egyenlőség akkor teljesül, amikor
(Δp)22m=mg2(Δp),
vagyis ha
Δp=m2g3ésΔx2m2g31mm.

 Várkonyi Péter (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., IV. o.t.) dolgozata alapján

 
Megjegyzések. 1. Δx itt kiszámított nagysága az atomfizikában szokásos távolságokhoz képest nagyon nagy, makroszkopikus érték. Az atomokban az elektronok helybizonytalansága sokkal kisebb, mert az elektromos vonzóerő sokkal erősebb a gravitációsnál.
2. Az itt leírt jelenség kísérletileg nem figyelhető meg, mert a doboz fenekére ,,leülő'' elektron összenergiája nagyon kicsiny érték, kb. mg(Δx)=10-32J kellene legyen. Ilyen alacsony energiájú állapotban csak akkor maradhatna meg egy részecske, ha az őt véletlenszerűen ,,lökdöső'', T hőmérsékletű környezettől kapott átlagos kT energia nem nagyobb, mint az elektron energiája (pontosabban az energiaszintek távolsága). Mivel a k Boltzmann-állandó 10-23J/K nagyságrendű, a szükséges ,,nyugodt'' környezet 10-9 K hőmérsékletű, vagyis irreálisan hideg kellene legyen!
3. 1997. tavaszán emlékezett meg a világ az elektron felfedezésének 100 éves évfordulójáról (lásd még az FF. 3075. kitűzött feladatot lapunk 318. oldalán). Ez a ‐ bizonyos értelemben elemi, belső szerkezet nélküli ‐ részecske az elmúlt száz év alatt nagyon sok meglepetést okozott a fizikusoknak, s még ma sem állíthatjuk, hogy valamennyi titkát megismertük.