Feladat: 3044. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Mező Tamás 
Füzet: 1997/október, 444. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Newton-féle gravitációs erő, Ideális gáz állapotegyenlete, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/február: 3044. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A bolygó felszínén a nyomás p=ϱgh, ahol ϱ a gáz sűrűsége, g pedig a nehézségi gyorsulás. (Feltételezzük, hogy a légkör h magassága sokkal kisebb, mint a bolygó sugara, emiatt g változását elhanyagolhatjuk.) A nehézségi gyorsulás kifejezhető a bolygó adataival is: g=fm/r2 (f a Newton-féle gravitációs állandó). Másrészt a μ móltömegű, ϱ sűrűségű gázra vonatkozó pV=(mgáz/μ)RT általános gáztörvény és mgáz=Vϱ szerint p=(ϱ/μ)RT (R a gázállandó.)
A fenti egyenletekből a gáz hőmérsékletére

T=fRμhmr2
adódik.
 Mező Tamás (Szeged, Radnóti M. Gimn., II. o.t.)

 
Megjegyzések. 1. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy a nehézségi gyorsulás a magasság függvényében változik, a légkört képzeletben vékony vízszintes rétegekre osztva és az egyes rétegek nyomásváltozásait összegezve a hőmérsékletre végül a
T=fRμhmr(r+h)
összefüggést kapjuk. Ugyanerre a következtetésre juthatunk integrálszámítással, vagy a gravitációs potenciális energia fogalmának felhasználásával is.
2. A légkör sűrűsége a valóságban nem állandó, hanem állandó hőmérséklet esetén a barometrikus magasságformula szerint, a valós helyzetnek megfelelő változó hőmérséklet esetén pedig még bonyolultabb módon változik.