Feladat: 3041. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Vető Bálint 
Füzet: 1997/november, 499. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb merev test síkmozgások, Merev testek ütközése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/február: 3041. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az m tömegű rúd tömegközéppontjának és az ütközés helyének távolságát x-szel, az ütközésnél fellépő erőt F-fel, az ütközés időtartamát pedig Δt-vel! mivel az FΔt erőlökés megállítja a rúd haladó mozgását, fennáll

FΔt=mv0.(1)
Másrészt az ütközésnél fellépő erő M=xF forgatónyomatékot fejt ki, és az MΔt ,,forgatónyomaték-lökés'' megváltoztatja a rúd perdületét:
MΔt=Θω,(2)
ahol ω a Θ=mL2/12 tehetetlenségi nyomatékú rúd szögsebessége az ütközés után. Felhasználhatjuk még azt is, hogy a rúd és a gumidugó ütközése rugalmas, ezért a rúd összenergiája (a haladó mozgás és a forgómozgás energiájának összege) állandó marad:
12mv02=12Θω2.(3)
Az (1)-(3) egyenletekből x=L/12 és ω=v012/L adódik.
Az második ütközés a rúd fél fordulata után, tehát t0=π/ω idő múlva következik be. (Ezalatt a rúd tömegközéppontja nem mozog.) A második ütközés az első időbeli tükrözöttjeként zajlik le: a rúd forgómozgása leáll, tömegközéppontja pedig ugyanakkora nagyságú és ugyanolyan irányú sebességgel kezd el mozogni, mint kezdetben. Az ábrán a rúd tömegközéppontjának elmozdulását, valamint az Em mozgási és Ef forgási energia alakulását láthatjuk az idő függvényében.
 Vető Bálint (ELTE Radnóti M. Gyakorlóiskola II. o.t.) dolgozata alapján