Feladat: 3027. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1997/április, 253. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fényelektromos hatás (fotoeffektus), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/december: 3027. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a fotoeffektust létrehozó fény frekvenciáját f-fel. A fotonok energiája ekkor hf, impulzusa pedig pγ=hf/c (h a Planck-állandót és c a fénysebességet jelöli).
A fényelektromos hatás során kilépő elektronok energiája E=hf-W0, sebessége v=2E/m, impulzusa pedig pe=mv=2m(hf-W0). Célszerű bevezetni az x=W0/(hf) jelölést. Ezzel kifejezve a kérdéses impulzusarány:

pepγ=2mc2W0(x-x2),
amely akkor a legnagyobb, amikor x-x2=14-(x-12)2 maximális, tehát x=12-nél.
Ezek szerint az elektronok impulzusának és a fotonok impulzusának aránya akkor a legnagyobb, amikor a megvilágító fény energiája a kilépési munka kétszerese (f=2W0/h), s az optimális esetben az arány mc2/(2W0).
 Több dolgozat alapján 

 
Megjegyzés. Mivel fémek kilépési munkája az elektron nyugalmi energiájához képest elhanyagolhatóan kicsi (W0mc2), a kilépő elektronok impulzusa sokkal nagyobb, mint a fotoeffektust kiváltó fotonoké. Bizonyos magfúziós kísérletekben olymódon próbálják meg a termonukleáris reakció létrejöttéhez szükséges igen magas hőmérsékletet és sűrűséget létrehozni, hogy deutérium-trícium keveréket tartalmazó kicsiny golyócskákat nagyon nagy teljesítményű lézerfénnyel gömbszimmetrikusan megvilágítják. A lézerfény hatására a golyócska hirtelen felforrósodik, és a sűrűsége az eredeti érték sokszorosára nő. Az erős összenyomódást azonban nem a fény nyomása hozza létre, hanem (a feladatban leírtakhoz hasonlóan) a fény hatására kilökődő részecskék reakcióereje.