Feladat: 3023. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bögös Attila ,  Erdélyi Ildikó ,  Hegedűs Ákos ,  Mach Tivadar ,  Pap Zsolt ,  Péterfalvi Csaba ,  Samu Axel ,  Sutka Melinda 
Füzet: 1997/április, 252. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pontrendszerek mozgásegyenletei, Egyenesvonalú mozgás lejtőn, Nyomóerő, kötélerő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/december: 3023. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a lejtő (vízszintes) gyorsulását az ábrán látható módon A-val, a kis testnek a lejtőhöz viszonyított gyorsulását pedig a-val! A kis test gyorsulása a külső (inercia-) rendszerből nézve (ahol a Newton-féle mozgásegyenletek érvényesek) a két gyorsulás vektori összege: a*=A+a.
A kis testre az F fonálerőn kívül az mg gravitációs erő és a lejtő által kifejtett, annak síkjára merőleges N nyomóerő hat. A lejtőre ható függőleges irányú erőket (a súlyerőt és a talaj nyomóerejét), valamint a belső erőket (N ellenerejét és a csigánál ható erőt) az ábrán nem tüntettük fel.
Írjuk fel a kis test lejtő irányú mozgásegyenletét (inerciarendszerből nézve), valamint az egész rendszer (lejtő + kis test) vízszintes irányú impulzusának egységnyi időre eső megváltozását:

F-mgsinα=m(a+Acosα),(1)
F=(M+m)A+macosα.(2)
(Azért célszerű éppen ezeket az egyenleteket felírni, mert nem szerepelnek bennük a belső erők: az N nyomóerő, a csigánál ható erő, illetve a talaj és a lejtő közötti erő.)
Az (1)‐(2) egyenletrendszer megoldása és a megadott számadatok behelyettesítése után
A=F(1-cosα)+mgsinαcosαM+msin2α=1,3ms2,(3)
illetve
a=(F/m)(M+m-mcosα)-(M+m)gsinαM+msin2α.=13,95ms2(4)
adódik. Ezekből a kis test gyorsulásának inerciarendszerbeli vízszintes és függőleges komponense:
av*=A+acosα=13,32ms2
és
af*=asinα=6,92ms2.(5)
Ez a vektor
a*=(av*)2+(af*)2=15,1m/s2
nagyságú és az iránya arctg(af*/av*)=27,4-ot zár be a vízszintessel.
 Több megoldás alapján 

 
Megjegyzések. 1. A fenti megoldás csak akkor érvényes, ha az ábrán látható N erő valóban nyomóerő, vagyis N0. A kis test lejtőre merőleges irányú mozgásegyenletéből ki lehet számítani N-t, s abból leolvasható, hogy az Fsinα(1-cosα)Mgcosα feltételnek kell teljesülnie. A megadott számadatokkal ez az egyenlőtlenség teljesül, tehát a kis test nem válik el a lejtőtől.
2. Sokan ‐ hibásan ‐ úgy számolták ki a kis test gyorsulását, mintha egy rögzített lejtőn mozogna, majd a kis test által a (rögzített) lejtőre kifejtett mgcosα nyomóerejének vízszintes összetevőjéből és a csigánál fellépő F(1-cosα) vízszintes erőből határozták meg a lejtő gyorsulását. Az a hiba ebben a gondolatmenetben, hogy a gyorsuló lejtőn másképp mozog a kis test, mint egy rögzített lejtőn, más erővel nyomja a lejtőt, és emiatt a lejtő gyorsulását is másképp kell számítani. A két test mozgásegyenletét nem lehet egymástól függetlenül kezelni, hanem egyszerre kell megoldani. Ezzel a hibás számítási módszerrel a=15m/s2 és A=1,4m/s2 adódik. Ezek a számértékek nincsenek messze a (3) és (4)-ben szereplő eredményektől; ennek az az oka, hogy a M/m=5 tömegarány elég nagy, a lejtő a kis testhez viszonyítva elég nehéz.