Feladat: 3019. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Borsos Júlia ,  Kacsuk Zsófia ,  Kocsis Bence ,  Várkonyi Péter ,  Zawadowski Ádám 
Füzet: 1997/március, 185. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Árapály, Impulzusnyomaték (perdület) megmaradása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/november: 3019. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a Föld tömegét M-mel, sugarát R-rel, forgási szögsebességét Ω-val, a Hold hasonló adatait pedig m-mel, r-rel és ω-val. A Hold‐Föld távolság legyen L, a tömegközéppont ekkor a Föld középpontjától mm+ML, a Hold középpontjától pedig Mm+ML távolságban található. A Hold és a Föld egyaránt kering a közös tömegközéppont körül, szögsebességük megegyezik a Hold tengelyforgási szögsebességével, ω-val. (Az egyszerűség kedvéért nem vesszük számításba a földi Egyenlítő síkjának, a Hold keringési síkjának és a Hold egyenlítőjének hajlásszögét, hanem úgy tekintjük, mintha mindezek a mozgások ugyanabban a síkban történnének. Ténylegesen a Hold egyenlítője 6-os szöget zár be a holdpálya síkjával, a Föld Egyenlítője pedig 23,5-os szögben hajlik az ekliptikához képest, amivel a holdpálya síkja 5-os szöget zár be. Ugyancsak figyelmen kívül hagyjuk a Föld‐Hold rendszer mozgását a Nap körül.)
A Hold és a Föld az említett közelítésekkel zárt rendszernek tekinthető, melyre érvényes a perdületmegmaradás törvénye. A Föld tehetetlenségi nyomatékát ΘFöld-del, a Holdét pedig ΘHold-dal jelölve (mindkettőt a középpontjukra, vagyis a saját tömegközéppontjukra vonatkoztatjuk), a rendszer teljes impulzusnyomatéka (perdülete):

Nösszes=NsajátFöld+NpályaFöld+NsajátHold+NpályaHold==ΘFöldΩ+M(mm+ML)2ω+ΘHoldω+m(Mm+ML)2ω=állandó.
Megmutatjuk, hogy a Föld saját perdülete sokkal nagyobb, mint a pályamenti mozgásból adódó perülete, a Holdnál pedig fordított a helyzet: a saját perdülete elhanyagolhatóan kicsi a pályamenti mozgásból adódó impulzusnyomaték mellett. Felhasználjuk továbbá, hogy M/m81, Ω/ω30, L/R60 és L/r110, valamint a Hold és a Föld tehetetlenségi nyomatékának nagyságrendi becsléseként ΘHold0,4mr2, ΘFöld0,4MR2. Ezekkel az adatokkal
NsajátFöldNpályaFöld0,4MR2ΩM(mL/M)2ω=0,4(Mm)2(RL)2Ωω211.
Hasonlóan adódik, hogy
NsajátHoldNpályaHold0,4mr2ωmL2ω=0,4(rL)2310-51.
A fenti közelítésben a perdületmegmaradás törvénye így fogalmazható meg:
Nösszes=NsajátFöld+NpályaHold=ΘFöldΩ+mL2ω=állandó.(1)
A Hold (és a Föld) tömegközéppont körüli mozgásának pályáját jó közelítéssel körnek tekinthetjük, melyre a Newton-féle mozgásegyenletből az
f(M+m)=L3ω2(2)
feltétel adódik. Az (1) és (2) egyenletekből azt olvashatjuk ki, hogy az L, Ω és ω mennyiségek nem függetlenek egymástól, bármelyikük (kicsiny) megváltozása maga után vonja a másik két mennyiség változását is. Fejezzük ki pl. ΔL segítségével ΔΩ-t és Δω-t! Ha felírjuk (1)-t és (2)-t olymódon, hogy Ω helyébe Ω+ΔΩ-t, ω helyébe ω+Δω-t és L helyébe L+ΔL-t helyettesítünk, akkor a kicsiny megváltozásokra (a kis mennyiségek szorzatait és magasabb hatványait elhanyagolva) a kövelkező összefüggéseket kapjuk:
ΔΩ=-mLω2ΘFöldΔL,(3)
Δω=-3ω2LΔL.(4)
Ez a két egyenlet már elegendő arra, hogy összehasonlíthassuk a Föld és a Hold mozgási energiájának megváltozását. A csillagászati adatok ismeretében könnyen megkaphatjuk, hogy a Földnek nemcsak a perdülete, de a mozgási energiája is döntő mértékben a saját tengelye körüli forgásból adódik, a Hold‐Föld rendszer közös tömegközéppontjához viszonyított transzlációs mozgás energiája elhanyagolható. A Holdnál éppen fordított a helyzet: mozgási energiájának döntő része a keringésből adódik, a forgásából származó energia nem számottevő. Eszerint
EmozgásiFöld12ΘFöldΩ2,EmozgásiHold12mL2ω2,
ahonnan a megváltozások aránya (3) és (4) felhasználásával
ΔEFöldΔEHold=ΘFöldΩΔΩmLω2ΔL+mL2ωΔω=Ωω1 hónap1 nap30.
Az árapálykeltő erők tehát elsősorban a Föld mozgási energiáját csökkentik, sokkal nagyobb mértékben, mint a Holdét.
 Borsos Júlia (Győr, Révai M. Gimn, III. o.t.),
 Kacsuk Zsófia (Budaörs, Illyés Gy. Gimn, IV. o.t.) és
 Kocsis Bence (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn, III. o.t.) dolgozata alapján

 

Megjegyzések. 1. Vegyük észre, hogy a kérdéses arány kiszámításához nem kellett ismernünk a Föld tehetetlenségi nyomatékát. Nem volt szükségünk olyan feltevésre, miszerint a Föld homogén tömegeloszlású lenne és emiatt ΘFöld=25MR2 teljesülne. Ténylegesen a Föld tömegeloszlása erősen inhomogén: a felszíni kőzetek átlagsűrűsége kb. 3kg/dm3, míg a Föld egészének átlagsűrűsége (amint az a Hold távolságából és a keringési idejéből kiszámítható) 5,5kg/dm3. Ezek a számok arra utalnak, hogy a Föld középső része sokkal sűrűbb kell legyen, mint a többi része, és emiatt a tehetetlenségi nyomatéka is kisebb, mint a homogén gömbé.
2. A Föld‐Hold rendszer teljes mechanikai energiája, a mozgási energiák és a gravitációs helyzeti energia összege természetesen nem marad változatlan, hanem időben lassan csökken. A csökkenés ütemét nagyon nehéz lenne elméleti megfontolásokból kiindulva számszerűen megadni, hiszen azt a Föld és az óceánok belső súrlódása, viszkózitása határozza meg. Meg lehet mondani azonban a változások előjelét. A teljes mechanikai energia nyilván csökken. Ha ezt a változást kifejezzük L, Ω és ω megváltozásával, végül pedig (3) és (4) segítségével valamennyi változást ΔL-lel, akkor az összes mechanikai energia csökkenéséből az adódik, hogy Ω és ω csökken (tehát a forgási és keringési energia csökken), viszont L növekszik, tehát a Hold távolsága a Földtől (és ezzel együtt a gravitációs helyzeti energiája) növekszik.