Feladat: 3018. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Muskotál Adél ,  Négyesi Gábor 
Füzet: 1997/április, 250. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Sikkondenzátor, Térerősség és erő, Energiamegmaradás, Egyéb munka, Coulomb-potenciál, Coulomb-energia, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/november: 3018. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az A lemezfelületű, d lemeztávolságú síkkondenzátor kapacitása C1=ε0A/d, U feszültségre töltve tehát egy-egy lemezén Q1=C1U=ε0(A/d)U töltés található. A kondenzátor energiája ekkor

E1=Q1U2=12ε0AdU2.
Ha a lemezeket 2d távolságra széthúzzuk, a kondenzátor kapacitása a felére (C2=C1/2 értékre) csökken, a benne tárolt energia pedig
E2=Q2U2=ε02A2dU2
lesz. Annak ellenére, hogy a kondenzátor energiája a széthúzás során lecsökken, nekünk mégis W>0 munkát kell végeznünk. Ez a munka (pontosabban a végzett munka és a kondenzátor energiaváltozásának összege) arra fordítódik, hogy Q1-Q2 (a kondenzátor lemezein levő töltésváltozásnak megfelelő) töltést visszajuttasson az U feszültségű stabilizátorba:
W+(E1-E2)=(Q1-Q2)U.
Innen a fentebb kiszámított mennyiségek behelyettesítése után
W=ε0AU24d
adódik. Látható, hogy a stabilizátor energiája kétszer annyit nőtt, mint amennyit a kondenzátor energiája csökkent, vagyis a szükséges munka (abszolút értékét tekintve) éppen megegyezik a kondenzátor energiaváltozásával.
 Muskotál Adél (Dombóvár, Illyés Gy. Gimn., IV. o.t.)

 
Megjegyzések. 1. A végzett munkát megkaphatjuk úgy is, hogy kiszámítjuk a ‐ változó töltésű, és emiatt helyről helyre változó F(x)=ε0U2A/(2x2) erőt ,,érző'' ‐ lemezre ható erőnek az elmozdulás szerinti integrálját:
W=d2dF(x)dx=ε0U2A2d2d1x2dx=ε0AU24d.
A távolság négyzetével fordítottan arányos erő munkáját integrálszámítás nélkül is megkaphatjuk, ha a Coulomb-erő és a Coulomb-potenciál ismert formuláival hasonlítjuk össze azt.
 Négyesi Gábor (Eger, Szilágyi E. Gimn., IV. o.t.)

2. A feszültségstabilizátor egy nagyon nagy kapacitású, U feszültségre feltöltött kondenzátorként is felfogható. (A nagyon nagy kapacitás miatt a rajta levő töltés megváltozása ellenére sem változik meg észrevehetően a feszültsége.) A kérdéses munkavégzés ezek szerint úgy is kiszámítható, hogy meghatározzuk a rendszer (a megadott kondenzátor és a nagy kapacitású másik kondenzátor) teljes energiájának megváltozását.