Feladat: 3011. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Nagy Piroska ,  Takó Tamás 
Füzet: 1997/április, 248. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb párolgás, Telítetlen gőz, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/november: 3011. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az oldatot úgy tudjuk a leggyorsabban sűríteni, ha a forráspontjáig melegítjük. (A forráspont alatti hőmérsékleten is párolog a folyadék, de csak a felületén, és ha erre hagyatkoznának a ,,besűrítésnél'', ez a cukorgyártás folyamatát nagyon lelassítaná.)
A folyadékok forráspontja függ a külső nyomástól. A tiszta víz például a szokásos légköri nyomáson 100C hőmérsékleten forr, magasabb nyomásnál a forráspont magasabb, alacsonyabb nyomáson viszont 100C-nál alacsonyabb. Ebből következik, hogy ha az oldat feletti térrészben levő nyomást (a vízgőz folyamatos elszívásával) a légköri nyomásnál kisebb értéken tartjuk, az oldat forráspontja lecsökken és a karamellizálódás elkerülhető.

 Takó Tamás (Zalaegerszeg, Zrínyi M. Gimn., II. o.t.)

 
Megjegyzés. A cukorgyártás során ún. vákuumdobszűrőből kerül ki a híg répacukorlé. Ezt a levet ezután 60% szárazanyagtartalomig lepárolják, erre a célra leggyakrabban ún. háromtestes vákuumlepárlót használnak. A művelet során némi karamellizálódás végbemegy, emiatt a szirupot ismételten megszűrik, majd újabb lepárlással 10% víztartalmú sűrű levet készítenek, és ezután hűtéssel megindítják a kristályosodást.
 Nagy Piroska (Barcs, Dráva-völgye Középisk., II. o.t.)