Feladat: 3008. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kispál István ,  Koncz Imre ,  Vukics András 
Füzet: 1997/április, 247. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb erőtörvény, Közegellenállás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/október: 3008. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A ρtest sűrűségű, R sugarú (tehát 4R3πϱ/3 tömegű) test mozgásegyenlete:

4R3π3ρtesta=4R3π3(ρtest-ρlev)g-12kR2πρlevv2.
Az egyenlet jobb oldalán szereplő erők rendre: a nehézségi erő, a felhajtóerő és a közegellenállási erő, melyet a test mögötti levegő örvénylő (turbulens) áramlása miatt a sebesség négyzetével arányosnak tekintettünk (k0,45 a gömb alaktényezője). A mozgásegyenlet tömörebb alakban:
a=(1-C1)g-C2v2R,
ahol C1 és C2 a sűrűségektől és a test alakjától függő pozitív állandók.
Látható, hogy a különböző méretű golyók mozgásegyenletei között az a különbség, hogy a nagyobb sugarú golyó mozgásegyenletében kisebb a közegellenállási erőnek megfelelő tag. A nagyobb sugarú golyó gyorsulása tehát minden sebességnél nagyobb, mint a kisebb golyó gyorsulása, emiatt minden sebességértéket hamarabb fog élérni, mint a kisebb golyó és a kezdőpillanatot leszámítva bármelyik pillanatban a nagyobb golyónak nagyobb lesz a sebessége (lásd az ábrát). Ebből az is következik, hogy a nagyobb méretű golyónak bármilyen időtartamra vonatkoztatott átlagsebessége is meghaladja a kisebb golyó átlagsebességét, tehát ugyanakkora h magasságból leejtve a golyókat a nagyobb sugarú golyó esik le hamarabb.
Ha a t esési időből a közegellenállás és a felhajtóerő elhanyagolásával (vagyis a h=gt2/2 képlet alkalmazásával) számítjuk ki a nehézségi gyorsulás mért értékét, akkor a nagyobb méretű golyó kisebb esési idejéből adódik nagyobb gmért.
 Kispál István (Dunaújváros, Széchenyi I. Gimn., III. o.t.) és
 
 Koncz Imre (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., IV. o.t.) dolgozata alapján

 
Megjegyzések. 1. Írjuk fel a munkatételt a közegellenállási erő által fékezett golyó kicsiny Δx elmozdulására, miközben a sebessége v(x)-ről v(x+Δx)-re növekszik:
124R3π3ρtestΔ(v2)=4R3π3(ρtest-ρlev)gΔx-12kR2πρlevv2Δx,
ahol Δ(v2)=[v(x+Δx)]2-[v(x)]2. Bevezetve a v2=y(x) jelölést és a munkatétel egyenletét Δx-szel osztva az y(x) függvényre az
aΔyΔx=b-cy
differenciálegyenlet adódik (a, b és c pozitív állandók). Ez az egyenlet pontosan olyan alakú, mint egy adott feszültségű telepre kapcsolt kondenzátor feltöltődésének időbeli folyamatát leíró egyenlet, s amelynek megoldása megtalálható pl. a Négyjegyű függvénytáblázat 137. oldalán:
y(x)=bc(1-exc/a).
Ezen analógia alapján megkaphatjuk v(x) konkrét alakját, s leolvashatjuk, hogy ugyanakkora út megtétele után a nagyobb sugarú golyó pillanatnyi sebessége biztosan nagyobb, mint a kisebb méretű golyóé.
 Vukics András (Nagykanizsa, Batthyány L. Gimn., IV. o.t.)

2. A közegellenállási erőtörvény ismert alakja csak az egyenletes sebességgel mozgó testek esetén alkalmazható. Ha a mozgó test sebessége változik (tehát a test gyorsul), akkor azt is figyelembe kell venni, hogy a mozgása során a környező levegő egy részét is fel kell gyorsítania. Ezt a hatást (amely akkor is fellép, ha a test pillanatnyi sebessége még elhanyagolhatóan kicsi, tehát a szokásos közegellenállási erő nulla) úgy vehetjük figyelembe, mintha a test ,,effektív tömege'' megnőtt volna az általa kiszorított levegő tömegének K-szorosával (K egységnyi nagyságrendű, a test alakjától is függő dimenziótlan szám). A mozgásegyenlet módosított alakja ezek szerint
4R3π3(ρtest+Kρlev)a=4R3π3(ρtest-ρlev)g-12kR2πρlevv2.
Mivel az effektív tömeg (a valódi tömeghez hasonlóan) a test térfogatával arányos, a fenti megoldásban leírt gondolatmenetet nem érinti; a mozgásegyenlet alakilag változatlan marad, csak a C1 és C2 állandók számértéke módosul.
 G. P. 

3. Sokan (helyesen) azt állították, hogy a nagyobb sugarú golyó végsebessége nagyobb lesz, mint a kisebb sugarú golyó állandósult sebessége. Ebből a tényből azonban még nem következik, hogy a nagyobb sugarú golyó hamarabb esik le, mint a kisebb sugarú golyó, hiszen a szokásos körülmények között elvégzett ejtési kísérletekben a testek sebessége még távol van az állandósult sebességtől. (Nem lenne célszerű ejtőernyősök földetérési idejének mérhető adataiból következtetni g számértékére!) A végsebességek összehasonlításával történő érvelés hiányos megoldásnak tekinthető csupán.