Feladat: 3003. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Buella Csaba ,  Horváth Péter ,  Lakatos Veronika ,  Sipőcz Tamás 
Füzet: 1997/március, 182. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Munkatétel, Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/október: 3003. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A v=54km/h=15m/s sebességgel haladó autó t=180/15=12s idő alatt ér fel az emelkedő tetejére. Ezalatt a P teljesítménnyel működő motorja összesen Wö=Pt=25kW12s=300kJ munkát végez, miközben az autó helyzeti energiája csak Wh=mgh=150kJ értékkel növekszik. A munkavégzés hatásfoka: η=Wh/Wö=0,5=50%.
A gépkocsit felfelé toló erő s=180m hosszú úton Wö=300kJ munkát végez, az erő nagysága tehát F=Wö/s1670N. Ezt az erőt a talaj és a kerekek közötti tapadási súrlódás fejti ki.

 Sipőcz Tamás (Győr, Bercsényi M. Közlekedési Szki., I. o.t.)

 
Megjegyzések. 1. A munkavégzés elsődlegesen a motornál, a dugattyúk elmozdulásánál történik, s csak áttételeken keresztül adódik át a kocsi kerekeinek.
 Buella Csaba (Tiszaújváros, Eötvös J. Gimn., II. o.t.)

2. A munkavégzés hatásfoka a légellenállás, a gördülő ellenállás és a motor belső részeinél fellépő súrlódás miatt kisebb 1-nél. A hatásfok számításánál a hasznos munkát a motor által ténylegesen leadott teljesítményből számolt munkával hasonlítottuk össze. Természetesen az üzemanyag elégetésekor felszabaduló hő (a motor termikus hatásfoka miatt) ennek sokszorosa (kb. négy-ötszöröse), így az üzemanyagfogyasztáshoz viszonyított hatásfok lényegesen kisebb, mint 50%.