Feladat: 2996. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1997/február, 119. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb merev test síkmozgások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/szeptember: 2996. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Ha az A pontnál elvágjuk a rugót, a rúd a kezdetben álló és nem is gyorsuló B pont körül gyorsuló forgómozgásba kezd (1. ábra).


Mivel az m tömegű, l hosszúságú homogén rúd tehetetlenségi nyomatéka a végpontjára vonatkoztatva Θ=ml2/3, a forgómozgás alapegyenletéből a szöggyorsulás kiszámítható:
mgl2=Θβ,ahonnanβ=32gl,
Eszerint a tömegközéppont gyorsulására aT=3g/4, az A pont gyorsulása pedig aA=3g/2, mindkettő függőlegesen lefelé irányul.
b) Ha a B pontnál elvágjuk a fonalat, a rúdra a nehézségi erő és a rugó által kifejtett erő hat. Ez utóbbi mg/2 nagyságú, hiszen a rugóerő a rugó megnyúlásától függ, a rugó pedig kezdetben még ugyanolyan hosszú, mint az elvágás előtt volt (2. ábra).

A rúd tömegközéppontja most az eredő mg-mg/2 erő hatására aT=g/2 gyorsulással fog lefelé mozogni. A forgómozgás egyenletét a tömegközéppontra felírva
mg2l2=112ml2β,ahonnanβ=3gl.
(Vigyázat: az A pont most maga is gyorsul, emiatt nem tekinthető pillanatnyi forgási középpontnak!) A tömegközépponthoz képest a végpontok lβ/2=3g/2 gyorsulással mozognak, az A pont tehát összességében aA=-g gyorsulással mozog (tehát felfelé), a B pont pedig aB=2g gyorsulással (lefelé).
Érdekes, hogy a gyorsulások kiszámításánál a rúd hosszának számértékére nem volt szükségünk.
 Több dolgozata alapján 

 

Megjegyzés. Meglepőnek tűnhet, hogy a rúd kezdeti gyorsulása függ attól, hogy a fonalat vagy a rugót vágjuk el, hiszen a fonál is tekinthető egy (igen nagy rugóállandójú) rugónak. A látszólagos ellentmondás feloldását az időtartamok pontosítása, a ,,kezdeti'' gyorsulás fogalmának átgondolása adhatja meg. A megoldás során kihasználtuk, hogy a rugóerő nem változhat meg pillanatszerűen, csak bizonyos idő alatt, mialatt a rugó hossza is meg tud változni. Ugyanakkor a fonálerőre nem tettünk ilyen kikötést, annak nagyságát ,,azonnal'' megváltozni képesnek tételeztük fel. A valóságban a fonálerő változását is a fonál hosszának kicsiny változása okozza, ehhez pedig idő kell, de ez az idő sokkal rövidebb, mint a rugónál, emiatt minden reális esetben figyelmen kívül hagyhatjuk.