Feladat: 2968. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Méder Áron 
Füzet: 1997/január, 53. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Merev test térbeli mozgása, Centrifugális erő, Egyéb párhuzamos erők eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/március: 2968. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Vizsgáljuk a mozgást a pálcával együtt forgó vonatkoztatási rendszerben. Ebben a rendszerben a pálcára vízszintesen kifelé mutató centrifugális erő hat, melynek nagysága (lásd az FN. 2852. feladat megoldasát a KöMaL 1995. évi 5. számában):

F=mω2l2sinα,
támadáspontja pedig a pálca alsó harmadánál van. A pálca tömegközéppontjában hat az mg nehézségi erő (1. ábra).
A pálca ebben a rendszerben nyugalomban van, így a csuklóra (O) vonatkoztatott forgatónyomaték nulla:
F23lcosα-mgl2sinα=0.
F fenti alakját behelyettesítve, majd ω-t kifejezve:
ω=3g2lcosα.

b) Vizsgáljuk a pálca felső felét továbbra is a forgó koordináta-rendszerben. A csuklónál ható erőt függőleges és vízszintes komponensekre bonthatjuk fel. A vízszintes komponens nagysága F-fel, a függőlegesé mg-vel egyezik meg, mivel az egész pálca nyugalomban van, és így a rá ható erők eredője nulla (2. ábra). Az FN. 2852. feladat gondolatmenetét a pálca felső felére is alkalmazhatjuk. Így a felső félre ható centrifugális erő nagysága F/4, támadáspontja a felső fél alsó harmadolópontjában van. A felső fél középpontjában hat az mg/2 nehézségi erő. A pálca felső fele nyugalomban van, így a rá ható forgatónyomatékok összege nulla. Írjuk fel a forgatónyomaték egyenletet a pálca felezőpontjára (S):
-mgl2sinα+Fl2cosα-F4l6cosα+mg2l4sinα+M=0.
Itt M az a forgatónyomaték, amivel a pálca alsó fele hat a felsőre. Az egyenletbe behelyettesítve F-nek és ω-nak az a) pontból ismert értékét
M=132mglsinα
adódik. Ugyanekkora (de ellentétes irányú) forgatónyomatékkal hat a pálca felső fele az alsóra.
 Méder Áron (Bp. Táncsics M. Gimn., II. o.t.) megoldása alapján

 

Megjegyzés. Az FN. 2852. feladat megoldásában találhatóhoz hasonló gondolatmenettel kiszámíthatjuk, hogy a pálca alsó felére ható centrifugális erő nagysága mω23l8sinα, támadáspontja pedig az alsó végtől számított 2/9 résznél van. Ezek után az alsó fél pálcára is felírhatjuk a forgatónyomaték egyenletet, s ebből is megkaphatjuk a fenti eredményt.