A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. A távoli világűrben a szonda közelében nincsen olyan anyag, amelytől számottevő mértékben hőt tudna felvenni, vagy annak leadni, így az energia leadása teljes egészében hőmérsékleti sugárzással történik. Feltesszük, hogy a szonda a világűrből nem kap számottevő mértékben energiát (vagyis a világűr ,,hideg''). a) Védőpajzs nélkül a szonda annyira melegszik fel, hogy a belső energiaforrásai által leadott teljesítményt hőmérsékleti sugárzás formájában ki tudja sugározni. Ez a hőmérséklet a megadott . Védőpajzs alkalmazása esetén a védőpajzs hőmérséklete kell legyen, hiszen ezen a hőmérsékleten tudja leadni az egész rendszer belsejéből származó teljesítményt. (A pajzs felületét közel azonosnak tekinthetjük a szonda felületével.) A hőmérsékletű pajzs nemcsak kifele, de befelé is sugároz, méghozzá éppen teljesítménnyel, hiszen a sugárzás erősségét a hőmérséklet határozza meg. A szondának tehát összesen teljesítményt kell kisugároznia, ezt viszont csak az eredetinél magasabb hőmérsékleten tudja megtenni. Mivel a Stefan‐Boltzmann-törvény szerint a sugárzási teljesítmény (felületegységenként) -nel arányos, a kérdezett hőmérséklet lesz. b) Hasonló módon kaphatjuk meg a sugárzási teljesítményeket és a hőmérsékleteket több hővédő pajzs esetén is. A legkülső pajzs (kifelé és befelé egyaránt) teljesítménnyel sugároz, az eggyel beljebb levő eszerint -lal, a harmadik teljesítménnyel (hiszen kívülről kap -t, amihez hozzáadódik a belülről jövő és így tovább. A legbelső, -edik réteg, vagyis maga a szonda teljesítménnyel sugároz, a hőmérséklete tehát kell legyen. esetén lesz.
Gyukics Mihály (Szolnok, Varga K. Gimn., IV. o.t.) |
Megjegyzés. Az itt leírtakhoz hasonló elven működik a termosz (Dewar-edény) is. A meleg folyadékot tartalmazó edényt légritkított térrel és (egy vagy több) tükröző felületű fallal veszik körül. A külső réteg hőmérséklete kisebb lesz, mint a belső edényé, emiatt a termosz tartalma lassabban hűl ki, mint a hagyományos edényeké.
|