Feladat: 2948. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bérczi Gergely 
Füzet: 1996/október, 440. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenesvonalú mozgás lejtőn, Rezgőmozgás (Tömegpont mozgásegyenlete), Newton-féle gravitációs erő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/január: 2948. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Hanyagoljuk el a Föld forgását! A Földet átszelő alagútban a vonatot a G gravitációs erő és az alagút által kifejtett N tartóerő eredője, azaz a gravitációs erő alagút irányú F összetevője fog hatni (1. ábra). A gravitációs ,,térerősség'' egy homogén gömb belsejében, a középponttól x távolságra:

g(x)=-γMR3x,
ahol γ a gravitációs állandó, M a Föld tömege, R pedig a sugara. (A negatív előjel arra utal, hogy az alagútban haladó vonatra a Föld középpontja felé mutató erő hat.)
Jelölje O a Föld középpontját, T a Föld középpontjából az alagútra állított merőleges talppontját, K Kolozsvárt, E pedig az Északi-sarkot. A jelentse T és K pontok távolságát (ez megegyezik a TE távolsággal), y pedig a vonat és a T pont távolságát (2. ábra).
A térerősség alagút irányú komponense:
ga=-γMR3xyx=-γMR3y.
Eszerint a vonatra a T ponttól mért távolsággal egyenesen arányos erő hat, ezért a vonat harmonikus rezgőmozgást fog végezni. A rezgőmozgás körfrekvenciája
ω=-gay=γMR3.
A vonat az Északi-sarkra a fél periódusidő alatt fog eljutni:
t=πω=πR3γM.
Az ismert adatokat behelyettesítve megkapjuk, hogy a vonat 2534 másodperc (kb. 42 perc) alatt jut el az Északi-sarkra. Az idő meghatározásánál nem használtuk fel, hogy Kolozsvár a Föld mely pontján fekszik. A Föld bármely két pontja között ‐ a feladatban szereplő feltételek teljesülése esetén ‐ ennyi ideig tartana az út.
A maximális sebességet a vmax=Aω képletből számíthatjuk ki.
vmax=AγMR3.
Behelyettesítve az adatokat, és felhasználva, hogy Kolozsvár a 47 szélességi körön fekszik (A=Rsin90-4722353 km), vmax=2920m/s adódik.
 Bérczi Gergely (Szeged, Ságvári E. Gyak. Gimn., II. o.t.)