Feladat: 2933. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Böde Csaba ,  Csekő Lehel ,  Kurucz Zoltán ,  Perényi Márton ,  Tóth Gábor Zsolt ,  Varró Gergely 
Füzet: 1996/május, 310. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb merev test síkmozgások, Merev test impulzusnyomatéka (perdülete), Közelítő számítások, numerikus módszerek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1995/november: 2933. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A pálca mozgása három szakaszra osztható. Az I. szakaszban még mindkét szöghöz hozzáér a pálca, mozgása ekkor forgás nélküli egyenesvonalú, de nem egyenletesen gyorsuló mozgás. Ha a súrlódás nem túl erős, akkor a pálca felső vége valamekkora v0 sebességgel eléri a B szöget és megkezdődik a mozgás II. szakasza. Ebben a szakaszban a pálcára a nehézségi erő és az A szög által kifejtett erő (nyomóerő és súrlódási erő) hat, melyek hatására a test tömegközéppontja valamilyen síkgörbe mentén gyorsulva mozog, s emellett a pálca még a tömegközéppontja körül változó szöggyorsulású forgómozgást is végez. Ez a szakasz addig tart, míg a pálca felső vége el nem éri az A szöget. Ezután, a III. szakaszban a pálcára már csak a nehézségi erő hat (ha a közegellenállást nem vesszük figyelembe), így a tömegközéppontja ferde hajításnak megfelelően kell mozogjon, a tömegközéppont körüli forgómozgás pedig egyenletes lesz.
A III. szakaszbeli (állandó) szögsebesség nagysága megegyezik a II. szakaszbeli mozgás végső szögsebességével, a feladat tehát ennek meghatározása.
Míg az I. és a III. szakasz mozgását leíró egyenleteket elemi úton, felsőbb matematikai módszerek alkalmazása nélkül meg tudjuk oldani, addig a II. szakaszbeli mozgás egyenletei nagyon bonyolultak (csatolt, nemlineáris differenciálegyenlet-rendszert alkotnak), pontos megoldásuk még felsőbb matematikai eszközökkel sem kapható meg. Ennek ellenére, a numerikus adatok ismeretében egy elég természetes fizikai feltevéssel élhetünk, amelynek jogosságát bizonyos pontossággal igazolni is tudjuk, s amely feltevés mellett a megoldás is végigvihető.
Ez a feltevés a következő: Feltételezzük, hogy az I. szakasz végére a pálca viszonylag nagy sebességre gyorsult fel, s ezzel (a későbbiekben még tovább növekvő) sebességgel olyan rövid Δt idő alatt csúszik végig az A szögön, hogy közben nem tud számottevő mértékben elfordulni. A II. mozgásszakasz rövid ideje alatt a pálca sebességét és a vízszintessel bezárt szögét állandónak tekintjük, s ilyen feltételek mellett kiszámítjuk a szög által kifejtett N nyomóerőt. Ennek az erőnek a forgatónyomatéka Δt idő alatt valamekkora perdületet ad a pálcának, s ez a perdület a III. szakaszban már változatlan marad.
Kövessük most végig a fentieket számolással is! Az előző, FF. 2932. feladat megoldása szerint az I. szakaszban a pálcára ható súrlódási erők összege (α=45 esetén):

S(x)=μ(NA+NB)=μmg2(1+2xd).
Látható, hogy S(x) x-szel arányosan (lineárisan) változik, kezdetben S(x=0)=μmg/2, a mozgásszakasz végén pedig (amikor x=l/2-d=4d) a súrlódási erők összege S(4d)=9μmg/2. Az átlagos súrlódási erő ezek szerint Sátlag=5μmg/2.
A munkatétel segítségével kiszámíthatjuk, hogy mekkora v0 végsebességgel mozog a pálca az I. szakasz végén (és ami ezzel megegyező, a II. mozgásszakasz elején):
12mv02+Sátlag4d=mg4d2,ahonnanv0=42gd(1-5μ)=41,419,810,1(1-50,1)1,66m/s.

A II. mozgásszakaszban a pálca az ábrán látható erők hatására mozog. Kezdetben α=45, v=v0 és x=4d=0,4m. A pálca megpördülése szempontjából az a lényeges, hogy mekkora az N erő (átlagos) forgatónyomatékának és a mozgás Δt idejének szorzata. A pálca sebességének változását elhanyagolva a lecsúszás idejére
Δtdv0=0,1m1,66m/s=0,06s
adódik. A nyomóerőt a kezdeti pillanatban a pálcára merőleges irányú mozgásegyenletből és a forgómozgás egyenletéből kaphatjuk meg. Az ábra jelöléseit használva
mgcos45-N=ma2,N4d=112ml2β,
a kényszerfeltétel, hogy a pálcának a szöggel érintkező pontja nem gyorsul a pálcára merőlegesen:
a2-4dβ=0.
Ezekből az egyenletekből
N=mgcos451+12(4d)2/l20,24mg.
(Megjegyezzük, hogy az I. szakasz végén, tehát amikor a pálca még éppen hozzáért a B szöghöz, az A szögnél ható nyomóerő 5mgcos453,5mg volt. Amikor a pálca lecsúszik a B szögről, a másik szögnél ható erő ugrásszerűen megváltozik, értéke hirtelen jelentősen lecsökken.) Ha a fenti számolást megismételjük a II. mozgásszakasz végének megfelelő, vagyis az x=5d helyzetre, N0,18mg adódik. A nyomóerő tehát átlagosan Nátlag=0,21mg-nek vehető, s ennek a közelítésnek kb. 15% a pontossága. Az Nátlag erő forgatónyomatéka az átlagos 4,5d=0,45m nagyságú erőkarral Nátlag4,5d, így a forgómozgás alapegyenlete szerint az egyenletesnek feltételezett β szöggyorsulásra a következő egyenlet írható fel:
Nátlag4,5d=112ml2β,
ahonnan a numerikus adatokkal β11s-2 adódik.
Ezzel a szöggyorsulással Δt idő alatt a pálca
Δα=β2(Δt)20,02radián1
szöggel fordul el az α=45-os helyzethez képest. Ez a szögelfordulás valóban nem jelentős, ez a korábbi feltevésünk jogosságát igazolja.
A pálca a II. szakasz végén ω=βΔt0,7s-1 szögsebességre, tehát másodpercenkénti f=0,1-es fordulatszámra gyorsul fel, s ezt a fordulatszámot a továbbiakban meg is tartja. A számolás kb. 15 százalék pontossággal hihető el, ennyi az ,,elméleti érték relatív hibája''.
 Tóth Gábor Zsolt (Budapest, Árpád Gimn., IV. o.t.) megoldása alapján