A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. A forrasztóón ólom, ón és kis mennyiségű antimon ötvözete, olvadáspontja az összetételtől függően 183‐312 között változhat. (A tiszta ón olvadáspontja Azt szeretnénk tehát elérni, hogy a víz még a forrasztóón olvadáspontján, pl. -on is folyékony halmazállapotú legyen. Ezt megfelelően nagy külső nyomás alkalmazásával meg lehet valósítani. A víz (vagy bármely más folyadék) azon a hőmérsékleten kezd el forrni, amelyhez tartozó telített gőz nyomása eléri a folyadékban levő nyomás (gyakorlatilag a külső légnyomás) értékét. Ekkor ugyanis a folyadék belsejében véletlenszerűen képződő parányi gőzbuborékok növekedni, ,,hízni'' tudnak. Minél nagyobb a folyadék nyomása, annál magasabb ez a hőmérséklet, annál magasabb a folyadék forráspontja. -on a telített vízgőz nyomása kb. 40 bar, ha tehát ekkora nyomáson melegítjük a vizet, a belehelyezett forrasztóón előbb olvad meg, mintsem a víz felforrna.
Megjegyzések. 1. Megfelelő nyomáson (egy bizonyos hőmérséklet, az úgynevezett kritikus hőmérséklet alatt) minden anyag folyékony halmazállapotban tartható. Víznél a kritikus hőmérséklet , az ehhez tartozó kritikus nyomás pedig 220 bar. A Paksi Atomerőmű ún. nyomottvizes reaktoraiban a primér körben 125 bar nyomású és -os víz a hűtőközeg. Ilyen körülmények között ugyancsak megolvadna a vízbe helyezett forrasztóón. 2. A nyomás növekedtével növekszik a forrasztóón olvadáspontja is, azonban sokkal kisebb mértékben, mint ahogyan a víz forráspontja nő. A kétféle halmazállapotváltozás közötti különbség abból származik, hogy az olvadást sokkal kisebb sűrűségváltozás kíséri, mint a forrást.
|