Feladat: 2905. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Fazekas Gergely ,  Sebestyén Zsolt 
Füzet: 1996/március, 183. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb erőtörvény, Mágneses dipólusra ható erő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1995/szeptember: 2905. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Ha az egyenként G súlyú mágneseket az 1. ábrán látható módon F erővel húzzuk, akkor az alsó és a középső mágnes között F+G, a középső és a felső között pedig F+2G erőnek kell hatnia, hiszen a mágnesek egyensúlyban vannak. Az F erőt fokozatosan növeljük, először F+2G éri el a ,,szakítószilárdságot'', tehát a mágneshenger az A felületnél fog szétszakadni.
b) A vízszintesen elhelyezett henger mindkét végét F erővel húzzuk, akkor | a szimmetira miatt | a mágnesek közötti két határfelületen azonos nagyságú erő lép fel (nevezetesen éppen F), s a húzóerőt növelve egyszerre éri el mindkét felületnél a szakítószilárdság határát (2. ábra). Ilyenkor tehát elvben egyszerre, a valóságban pedig a nem tökéletes szimmetria miatt valamelyik (a kicsit gyengébben mágnesezett) oldalon szakad el a henger.

 Fazekas Gergely (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., I. o.t.)
 
 Sebestyén Zsolt (Pécs, Janus Pannonius Gimn., 8. o.t.)

 
Megjegyzés. Ha az a) esetben hirtelen rántjuk meg az alsó mágnest, akkor a felső kettő együttmarad, és csak a legalsó szakad le róluk. Ennek oka az, hogy a középső mágnes tehetetlensége megakadályozza a hirtelen felgyorsulást. A középső mágnes hirtelen felgyorsításához szükséges nagy erőt az alsó mágnesnek kellene kifejtenie, erre azonban a két mágnes közti vonzóerő nem képes, tehát a henger itt szétszakad.