Feladat: 2895. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1996/március, 177. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gyűjtőlencse, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1995/május: 2895. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel a ceruza képe a gyűjtőlencse túloldalán keletkezik, és közelebb van a lencséhez, mint maga a ceruza, azért csakis valódi és kicsinyített kép lehet. A ceruza tehát a lencse fókuszpontján kívül helyezkedik el, sőt a kétszeres fókusztávolságnál is távolabb | ekkor kisebb a kép, mint a tárgy. A kép azokkal a fénysugarakkal szerkeszthető meg, amelyeknek útját ismerjük a lencsén való áthaladás után (a; b; c). Ezek közül kettő is elegendő a szerkesztéshez.
Felhasználva az A1B1O és A2B2O háromszögek hasonlóságát, felírva a TK=tk hasonlósági arányt, kiszámítható a kép mérete: K=kTt=8 cm. Az OB'F2 és F2A2B2 háromszögek hasonlóságából pedig meghatározható a gyűjtőlencse fókusztávolsága:

OF2F2A2=OB'A2B2,azazfk-f=TK(=tk),ahonnanf=12cm.

 
Megjegyzések. 1. Több megoldó észrevette, hogy B'B''=B''B2=20 cm, tehát a B'B2 szakasz egy négyzet átlója, amiből következik, hogy OB'=OF2, azaz f=T=12 cm.
2. Nagyon sok megoldó nem a szerkesztés geometriájából, hanem a képalkotás 1f=1t+1k és a nagyítás KT=kt összefüggéseiből határozta meg a lencse fókusztávolságát és a kép méretét. Ezek az összefüggések megkaphatók a hasonlósági arányokból.

 Több dolgozat alapján