Feladat: 2869. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Nagy Szilvia ,  Németh László ,  Ravasz Erzsébet 
Füzet: 1996/január, 51. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Görbevonalú mozgás lejtőn, Nyomóerő, kötélerő, Egyéb síkmozgás, Egyéb tükrök, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1995/február: 2869. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az m=0,1kg tömegű test az A pontból, h=1m magasságból indul. Az O pontban a sebessége vízszintes, nagysága (a munkatétel alapján) v=2gh. A test centripetális gyorsulása v2/r, ahol r az O pontbeli simulókör sugara. A mozgásegyenlet: N-mg=mv2/r, ahol N a keresett nyomóerő ellenereje. A továbbiakban már csak r meghatározása a feladatunk. Erre több módszer kínálkozik:

 
1. módszer. Egy kétszer differenciálható függvény simulókörének sugarát az
r(x)=[1+(y'(x))2]3/2y''(x)
formulából számíthatjuk ki. A parabolánk egyenlete y=x2, tehát y'=2x, y''=2, ír(0)=[1+(20)2]3/22=12, azaz a simulókör sugara r=0,5m.
 
2. módszer. Keressünk olyan mozgást, amelynek pályája szintén parabola! Ilyen például a hajítás. Lehet ferde hajítással is számolni, de a vízszintes hajítás nyilvánvalóan egyszerűbb. Vegyük az y=-x2 egyenletű parabolapályán a csúcsból elhajított testet. Ez, miközben megtesz 1m-t vízszintesen, addig 1m-t csökken a magassága. Azaz: x0=v0t=1 m, illetve y0=g2t2=1m, ahol v0 a vízszintes kezdősebesség és t az eltelt idő. Ebből adódik, hogy v0=x0g2y0. A parabolapálya csúcsán a simulókörnek megfelelő körpályán halad a test v0 sebességgel, miközben a gyorsulása g, tehát g=acp=v02/r, azaz r=v02/g=x02/2y0=1/2m.
 
3. módszer. Közelítsük az optika felől a problémát! Tudjuk, hogy egy homorú parabolatükör a fókuszponton keresztül veri vissza a tengelyével párhuzamosan érkező sugarakat. Az y=x2 egyenletű parabola fókusztávolsága f=1/4m. A homorú gömbtükör hasonlóképpen viselkedik, a tengelyével párhuzamos és a tengelyhez ,,közel'' haladó fénysugarak a fókuszponton keresztül verődnek vissza. Ha a gömbtükör fókusztávolsága 1/4m, akkor a sugara ennek kétszerese, tehát r=2f=0,5m.
A fentiek alapján N=mg+2mghr=5N nagyságú erővel nyomja a vájatot a test az O pontban.
 Nagy Szilvia (Győr, Révai M. Gimn., III. o.t.),
 Németh László (Jászapáti, Mészáros L. Gimn., IV. o.t.) és
 Ravasz Erzsébet (Sepsiszentgyörgy, Mikes K. Líceum, IV. o.t.) dolgozata alapján