Feladat: 2851. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Buronyi László 
Füzet: 1995/december, 555. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb pontszerű elektromos töltés, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/december: 2851. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A gömbhéj belsejébe helyezett töltés megosztást idéz elő a fémben. A fém belsejében nem lehet (sztatikus) elektromos mező, tehát a +Q töltésből kiinduló elektromos fluxus a fém belső oldalán -Q töltésben kell végződjön, a fém külső felületére pedig +Q töltésnek kell kerülnie. Ezek a töltések ugyanúgy helyezkednek el, mint egy tömör fémgömbre felvitt töltések: egyenletesen. A belső oldalon található -Q töltés eloszlását az a követelmény határozza meg, hogy az erővonalak legyenek merőlegesek a fém felületére, vagyis a fém legyen ekvipotenciális (1. ábra).
Ha a fémgömböt leföldelnénk, vagyis a külső felületéről elvezetnénk a +Q töltést, akkor a fém (külső és belső) felülete nulla potenciálra kerülne. A gömbhéj belsejében elhelyezkedő +Q töltésre ható erőt ez a változás nem érintené, tehát az eredeti feladat helyett foglalkozhatunk a földelt fémgömbhéj esetével.
Megmutatjuk, hogy a gömbhéj belső felületén elhelyezkedő -Q össztöltésű töltéseloszlás tere (a gömbhéj belsejében!) helyettesíthető egyetlen, alkalmas helyre rakott és megfelelő nagyságúnak választott pontszerű töltés terével. (Ez az inverzió módszere, amelynek speciális esete a sík felületre vonatkozó tükörtöltés-módszer.)
Oldjuk meg a feladatot általánosan! Ha Q nagyságú töltést helyezünk el egy R sugarú gömb középpontjától d távolságban, a gömbön kívül pedig d' távolságban egy Q' nagyságú töltést (2. ábra), akkor a gömb valamely P pontjának potenciálja

U(P)=kQr+kQ'r'.(1)
A gömb egész felülete ekvipotenciális (nevezetesen nulla potenciálú) lesz, ha
rr'=-QQ'=állandó.(2)
Ismert geometriai tétel (Apollóniosz tétele), hogy a sík két rögzített pontjából adott (1-től különböző) távolságarányú pontok mértani helye egy kör (Apollóniosz-kör), térben pedig ezen kör megforgatásából adódó gömb.
Írjuk fel a (2) feltételt a 2. ábrán látható A és B pontokra:
R-dd'-R=-QQ',(3)illetveR+dd'+R=-QQ'.(4)
Ebből a két egyenletből kapjuk, hogy dd'=R2, tehát
d'=R2d(5)ésQ'=-RdQ.(6)


(Ha RR-d, akkor a fenti két képlet visszaadja a síkra való tükrözés ismertebb formuláit: Q'-Q, illetve d'-RR-d.)
A feladatban szereplő adatokkal
d'=R2R/2=2R,illetveQ'=-2Q
adódik. A gömbhéjon elhelyezkedő töltések tehát éppen akkora erőt fejtenek ki a belső, pontszerű töltésre, mint amekkorát a gömbre inverzióval kapott Q' pontszerű töltés fejtene ki:
F=kQQ'(d'-d)2=-89kQ2R2.

 Buronyi László (Fazekas M . Főv. Gyak. Gimn., IV. o.t.) dolgozata alapján