Feladat: 2850. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Elek Péter ,  Farkas Illés ,  Holcsek Balázs ,  Horváth Péter ,  Puskás Zsolt ,  Szabó Gábor ,  Tóth Gábor Zsolt 
Füzet: 1995/december, 553. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erőrendszer eredője, Tapadó súrlódás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/december: 2850. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat rokona az FF. 2739. (KöMaL 1994/2. 88. old.) feladatnak, megoldása egy darabig hasonló vágányon futhat. A pálcára a G nehézségi erő, a henger falának N nyomóereje, a T tapadási súrlódási erő és a csuklóerő hat (utóbbit az 1. ábrán nem tüntettük fel). Egyensúlyban a rúdra ható erők eredője és a forgatónyomatékok eredője nulla.
A csuklón átmenő függőleges z-tengelyre vonatkozó forgatónyomaték:

Ntsinβ+T2tcosβ=0,
a csuklón átmenő, T2-vel párhuzamos y-tengelyre vonatkozó pedig
Nh=T1tcosβ-Gt2sinβ=0.
A rúd akkor nem csúszik meg, ha
T12+T22μt2N2,
ahol μt a tapadási súrlódási együttható. T1 és T2 kifejezhető az első két egyenletből, behelyettesítve azt kapjuk, hogy
N2(tg2β+h2t2cos2β-μt2)-NGhtcosβ+G240.
Az egyensúly feltétele az, hogy az adott körülmények mellett létezzen olyan nemnegatív N, amelyre az egyenlőtlenség teljesül.
Ha μt2>tg2β+h2t2cos2β, akkor az egyenlőtlenség bal oldala lefelé nyitott parabola, így elég nagy N-re biztosan teljesül. Ha μt2<tg2β+h2t2cos2β, akkor a bal oldal felfelé nyitott parabola, az egyenlőtlenség akkor teljesülhet, ha van pozitív valós gyöke. Nemnegatív diszkrimináns esetén ez igaz, utóbbihoz pedig μt2tg2β szükséges.
Meghatározzuk tgβ legnagyobb értékét. β<90 a Thalész-tétel miatt, ezért tgβ akkor maximális, ha β maximális. Az AOB háromszögben sinβ=srsinα, ezért β akkor a legnagyobb, amikor α=90, ekkor tgβ=sr2-s2 (2. ábra). Ha a pálca elég hosszú, akkor megvalósulhat az α=90-os helyzet, ilyenkor az egyensúly feltétele
μtsr2-s2.

 Több dolgozat alapján 

 
Megjegyzések. 1. Hogy μttgβ szükséges feltétel, azt egyedül az z-tengelyre vonatkozó forgatónyomaték egyenletből is megkaphatjuk. Abból |T2||N|=tgβ, és μTN|T2|N=tgβ. Hogy ez elegendő feltétel, az végül is annak következménye, hogy az egyensúlyi egyenletek nem határozzák meg egyértelműen az erőket. Tetszőleges megoldáshoz mindig hozzáadhatunk egy a csuklónál ható F1 és egy a falnál ható F2 erőt, amelyekre F1+F2=0, és mindkettő a pálca irányába mutat. Ezzel állíthatjuk be az N nyomóerőt a szükséges értékre, hogy teljesüljön a megoldásban leírt egyenlőtlenség.
2. α=90 akkor lehetséges, ha lr2-s2 (2. ábra). Az l<r2-s2 esetben tgβ akkor veszi fel maximumát, amikor sinα maximális, vagyis amikor α minimális (α>90). Az AOB háromszögre felírva a koszinusztételt:
s2=l2+r2-2lrcosβmax.
Innen: tgβmax=1-cos2βmaxcosβmax=4l2r2-(l2+r2-s2)2l2+r2-s2, az egyensúly (tapadás) feltétele pedig μtgβmax.