Feladat: 2842. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kovács Baldvin ,  Schumayer Dániel 
Füzet: 1995/március, 188. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb hullámtörés, Egyéb hangtan, Analógia alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/november: 2842. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A vízben nagyobb sebességgel terjedő hanghullámok egy gömbsüveg alakú felület mentén lépnek a kisebb terjedési sebességgel jellemezhető levegőbe, tehát | a fényhez hasonló módon | törést szenvednek. (A búvárgömb falvastagságát elhanyagoljuk.) A törés törvénye szerint sinαα közelítéssel élve:

sinαsinα'=vv'αα'=φ+εφ'+ε'ahonnan:v'ε+vε'=(v-v')φ.
Kis α esetén megengedhető ε'=h/k, ε=h/t és φ=h/R helyettesítésekkel élve:
vt+v'k=v-v'R.
Ebből v=1435m/s és v'=337m/s esetén k3 adódik, tehát a középponttól kb. 1 m-re a hangforrással ellentétes oldalon hallatszik legerősebben a hang.
Mivel a közeghatáron való áthaladáskor csak a hullámok terjedési sebessége és a hullámhossza változik, a frekvenciája nem, ezért a búvárgömb utasa olyan magasnak hallja a hangot, mint amilyen a hangforrás hangmagassága.
 Kovács Baldvin Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., III. o.t.) és
 
 Schumayer Dániel (Budapest, Veres Péter Gimn., IV. o.t.) megoldása alapján

 
Megjegyzés. A megoldás a ,,geometriai optikai'' közelítésen alapult, tehát a hangot egyenes, illetve megtört egyenes vonalban terjedő ,,sugaraknak'' tekintette. Ez akkor is jogos feltevés, ha a hullámhossz sokkal kisebb, mint a jelenségben szerepet játszó tárgyak mérete. Mivel a hang hullámhossza sokkal nagyobb a fényénél, a közelítés jogossága nem teljesen nyilvánvaló. További közelítést jelent a többszörösen visszaverődő hullámok figyelmen kívül hagyása.