Feladat: 2840. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1995/május, 304. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Merev test térbeli mozgása, Centrifugális erő, Erők forgatónyomatéka, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/november: 2840. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. A nehezékek egyenletes körmozgást végeznek ω szögsebességgel. Vizsgáljuk meg a testekre ható erőket és a körmozgás dinamikai feltételét!
A nehezékekre a nehézségi erő és a pálcák által kifejtett erő hat. Ez utóbbi | könnyű pálcák esetében | a pálca hossztengelyének irányába kell mutasson, hasonlóan a fonalak által kifejtett erőhöz. Ha ugyanis egy vékony, könnyű pálca az 1. ábrán látható erőket fejtené ki a végeinél elhelyezkedő testekre, akkor magára a pálcára ezek ellenereje, tehát -F1 és -F2 hatna. Ezen két erőnek az eredője nulla kell legyen (Newton II. törvénye és mpálca0 miatt), és hasonló okokból forgatónyomatéka sem lehet (Θpálca0). Vigyázat: ugyanez az érvelés nem mondható el akkor, ha a pálca tömege számottevő (lásd még az FN. 2852. feladat megoldását lapunk 310. oldalán | A Szerk.)
Tételezzük fel, hogy a testek a 2. ábrán látható módon mozognak (vagyis úgy, hogy a pálcák egy egyenesbe esnek). Belátjuk, hogy ez az elrendeződés nem valósulhat meg. Az alsó test függőleges irányban nem gyorsul, ezért a (pálca irányú) F2 erő függőleges komponense Mg kell legyen, s a 45-os elrendezés miatt ugyanekkora a vízszintes összetevője is. Az F1 erő függőleges összetevője hasonló okokból 2Mg, s ugyanekkora a vízszintes komponense is. A felső testre ható eredő erő vízszintes összetevője tehát Mg, s ugyanekkora az alsó testre ható erőké is. Ez azonban nem lehetséges, hiszen az alsó test nagyobb sugarú körpályán mozog, ugyanakkora szögsebességgel, mint a felső. (Az l2=0 esetet nyilván kizárhatjuk, hiszen ekkor nem is beszélhetünk két pálcáról, csak egyről.)
A pálcák tehát nem eshetnek egy egyenesbe, hanem egymással derékszöget bezárva, a 3. ábrán látható elrendeződésben mozoghatnak. (Az l2<l1 eset, vagyis amikor mindkét test a forgástengely azonos oldalán található, könnyen kizárható.) A függőleges irányú mozgás (hiányának) egyenletéből
F2=2MgésF1=22Mg
adódik, a vízszintes irányú mozgásegyenletek pedig
(22Mg+2Mg)12=Ml12ω2,(2Mg)12=Ml2-l12ω2.
A fenti két egyenletet elosztva egymással
l2-l1l1=3,
vagyis l2/l1=4/3 adódik.
A rendszer szögsebessége például a felső test mozgásegyenletéből kapható meg:
ω=32gl1,
a motor fordulatszáma pedig f=ω2π.
 Több dolgozat alapján 

 
II. megoldás. A feladatot megoldhatjuk szerkesztéssel is. Üljünk bele képzeletben a pálcákkal együtt forgó, gyorsuló koordináta-rendszerbe, és vizsgáljuk meg a testek egyensúlyának feltételét! Az alsó testre a nehézségi erő, az Fcf(2) centrifugális erő és a pálca által kifejtett (pálca irányú) F erő hat. Ezek akkor lehetnek egyensúlyban, ha Fcf(2)=Mg és F=2Mg (4. ábra).
A másik testre az Mg súlyerő, az alsó pálca által kifejtett F erő és egy ismeretlen nagyságú, vízszintes Fcf(1) centrifugális erő hat. Ezek eredője akkor lesz a felső pálcával párhuzamos, ha Fcf(1)=3Mg=3Fcf(2) (5. ábra). A 6. ábrán jól látható, hogy
Fcf(1)Fcf(2)=r1r2=l1l2-l1=3,
ahonnan l2/l1=4/3, az
Fcf(1)=3Mg=Mr1ω2=Ml12ω2
összefüggésekből pedig az I. megoldásban megkapott szögsebesség következik.
 (G. P.) 

 
Megjegyzés. A motor körülfordulásának ideje
T=2πl132g,
ami megegyezik egy kb. 0,24l1 hosszúságú matematikai inga lengésidejével.