Feladat: 2834. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Képes György ,  Méder Áron ,  Németh Tibor 
Füzet: 1995/február, 120 - 122. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erőrendszer eredője, Erők forgatónyomatéka, Tapadó súrlódás, Nehéz feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/október: 2834. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. A lemez függőleges és vízszintes része egyforma súlyú; jelöljük ezt a súlyt G-vel. A lemezre ható erőket az 1. ábrán tüntettük fel. Az egyensúly feltétele, hogy a függőleges erők, a vízszintes erők, illetve a forgatónyomaték előjeles összege nulla legyen:
 
1. ábra
 
S1-F2=0,(1)F1+S2-2G=0,(2)GR-S1R-S2R=0.(3)
(A forgatónyomaték egyensúlyát a henger tengelyére vonatkoztatva írtuk fel, de | mivel egyensúlyi helyzetet vizsgálunk | bármely más pontra is felírhattuk volna.) Ha a lemez és a henger között μ a tapadási súrlódási együttható, akkor fenn kell még álljon, hogy
S1μF1,illetve(4a)S2μF2.(4b)

Az (1)‐(3) rendszer nem határozza meg egyértelműen az S1, S2, F1 és F2 ismeretleneket, a rendszer statikailag határozatlan. Az egyik ismeretlent, mondjuk F2-t szabadon hagyva, S1, S2 és F1 már kifejezhető F2 (és az ismertnek tekintett G) segítségével:
S1=F2;S2=G-F2;F1=G+F2.
Ha ezeket behelyettesítjük (4a) és (4b)-be, akkor | átrendezések után | kapjuk, hogy
1μ+1F2Gμ1-μ.(5)
(Feltételezzük, hogy μ<1; ellenkező esetben (4a) biztosan teljesül, (4b) pedig alkalmas F2 esetén ugyancsak fennállhat.) Az (5) egyenlőtlenségrendszernek csak akkor van megoldása, ha
1μ+1μ1-μ,(6)
azaz
μ2-1=0,41.

 Méder Áron (Budapest, Táncsics M. Gimn., I. o.t.)

 
II. megoldás. A feladatot megoldhatjuk grafikusan is. A lemezre ható erőket a 2. ábra mutatja. Az A pontban ható erő (a nyomóerő és a súrlódási erő eredője) egy olyan szögtartományban kell feküdjön, amelyre tgα=μ. Ugyanez igaz a B pontban ható erők eredőjére is. A két erő hatásvonalának metszéspontja, a P pont tehát a két szögtartomány közös részében, az ábrán sötétebbre színezett négyszögben kell elhelyezkedjen.
 

2. ábra

 
3. ábra

 

Másrészt a P pont rajta kell legyen a lemez súlyának hatásvonalán, ami | szimmetriaokokból | az AB felezőpontján, az S súlyponton halad át, tehát a függőleges lemezoldaltól R/2 távolságra van. A súrlódási együtthatónak | s vele együtt az α szögnek | legalább akkorának kell lennie, hogy a négyszög C pontja a függőleges lemezoldaltól legfeljebb R/2 távolságra legyen. A határesetet a 3. ábra mutatja. A C pont az AB fölé írt Thálész-körön helyezkedik el. A CSB háromszög egyenlő szárú, és mivel CSB=45, az SBC  (180-45)/2=67,5, a keresett súrlódási együttható legkisebb értéke: μmin=tgαmin=tg22,5=0,41.
 Képes György (Kecskemét, Katona J. Gimn., IV. o.t.)

 
Megjegyzés. Az egyenletrendszer határozatlansága mögött az rejlik, hogy az erők tényleges nagysága attól függ, mennyire feszítettük neki a lemezt a hengernek. A beszorítottság mértéke a lemez rugalmas alakváltozását szabja meg, a feladat teljes részletességében csak a rugalmasságtan egyenleteinek felírásával oldható meg.
 Németh Tibor (Győr, Révai M. Gimn., IV. o.t.)