Feladat: 2807. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Puskás Zsolt 
Füzet: 1994/november, 476. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb Ohm-törvény, Gauss-törvény, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/április: 2807. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat adataiból (az Ohm-törvény felhasználásával, illetve a fémek táblázatból kikereshető vezetőképességének ismeretében) kiszámítjuk az elektromos térerősség nagyságát a rézben, illetve a vasban (öntöttvasban):

ECu=10A10mm20,01710-6Ωm=0,017Vm,EFe10A10mm20,610-6Ωm=0,6Vm.

Vegyünk fel a határréteg környezetében egy kis hengert úgy, hogy a tengelye a felületre merőleges, a ΔA nagyságú alapja az egyik közegben, a fedőlapja a másik közegben legyen. Alkalmazzuk erre a kis hengerre a Gauss-törvényt:
ε0EFeΔA-ε0ECuΔA=Qhenger=δΔA.

Ebből a felületi töltéssűrűség σ410-12C/m2, azaz a felhalmozódott töltés Q410-17C, ami mindössze N=Q/e300db(!) elemi töltésnek felel meg. A felhalmozódott töltések előjele függ az áramiránytól; a feladat szerinti áram esetén pozitív.
Puskás Zsolt (Budapest, Apáczai Csere J. Gimn., III. o. t.)

Megjegyzés. A felhalmozódott töltések elemi töltések (elektronhiány, illetve ellentétes áramhiány esetén elektronok) száma olyan kicsiny a felület közelében elhelyezkedő atomok számához képest, hogy az érdekes kérdéseket vet fel: Hol helyezkednek el ezek a töltések? Milyen az elektromos tér azokon a helyeken, ahová nem jut ezekből a többlet-töltésekből, és ott vajon hogyan teljesül az elektromos mezőre a Gauss-törvény? Ezekre a kérdésekre a klasszikus elektromosságtan alapján nem tudunk megnyugtató választ adni, csak a kvantumelmélet és a statisztikus fizika ─ lényegesen bonyolultabb ─ tárgyalásától várhatunk magyarázatot rájuk.
A Szerk.